Koruna rychle oslabuje

štítek Stalo se přečtete do minuty

Česká měna dnes ráno pokračovala v úterním prudkém oslabování, především v důsledku vyjádření guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, podle kterého by ČNB kvůli rychlému růstu kurzu koruny mohla už příští měsíc sáhnout ke snížení úrokových sazeb.

Krátce po 9:00 byla koruna v porovnání s úterním závěrem o 25 haléřů slabší na 23,593 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Koruna oslabuje také k americkému dolaru na 14,981 Kč/USD.

Guvernér ČNB podle Jiřího Škopa z investičního bankovnictví Komerční banky v úterý také uvedl, že hrozí podstřelení inflačního cíle. „S tím lze souhlasit jen v případě, že koruna doopravdy nezkoriguje ke slabším úrovním či dále posílí,“ uvedl Škop.

„V případě, že by koruna zůstala takto silná či ještě silnější, dopad na ekonomiku by byl mnohem a mnohem výraznější. Proto tento jasný signál pro spekulanty lze hodnotit jedině velmi kladně i vzhledem k tomu, že předchozí nevýrazné komentáře neměly na trh výraznější dopad,“ konstatoval Škop.

Česká koruna má podle něj vzhledem k možnosti snižování sazeb nyní prostor k určité korekci, minimálně ke stabilizaci. „Technická analýza naznačuje, že pro snížení rizika návratu kurzu zpět ke svým minimům bude důležité proražení technické resistence na úrovni 23,92 Kč/EUR, nejbližší resistencí je pak úroveň 23,69 Kč/EUR,“ do­dal.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí