Putin: Nepřerušujte dodávky ropy do ČR

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ruský premiér Vladimir Putin dnes nařídil vládě, aby zajistila nepřerušované dodávky ropy do České republiky. S odvoláním na ruské zdroje to oznámila agentura Reuters. Ruské dodávky do Česka začaly klesat počátkem července.

„Vyzývám vás, abyste tuto záležitost pečlivě projednali a vypracovali se všemi partnery opatření, aby nedocházelo k přerušování dodávek,“ řekl podle agentury Interfax Putin vládním činitelům. Prohlásil rovněž, že ruské ropné firmy by neměly být viněny z poklesu dodávek.

Dodávky ropy z Ruska počátkem července klesly. Ruská strana poté oznámila, že snížení dodávek pro červenec bude ve větším rozsahu. V reakci na to se objevily spekulace, že výpadky mohou být ruskou reakcí na podpis smlouvy o umístění amerického radaru v Česku. Rusové to ale popřeli.

Ruský místopředseda vlády Igor Sečin, který dnes s Putinem o otázce dodávek do Česka mluvil, vidí vinu na straně obchodních prostředníků. Dodávky ropy do České republiky jsou podle něj z většiny založeny nikoli na přímých dohodách mezi ruskými dodavateli a českými odběrateli, ale dějí se přes prostředníky registrované v zahraničí. Existence těchto prostředníků „nezaručuje realizaci dohodnutých exportních objemů“, řekl Sečin.

Většina obchodníků podle Reuters v politický kontext omezení dodávek nevěří a Sečinova slova to podle nich nepřímo potvrzují. Podle obchodníků incident zřejmě souvisí s bojem nového vedení ropovodného monopolu Transněfť o změnu klíčového koordinátora přepravy na Družbě, kterým je obchodní firma Fisotra.

Ruská ropná firma Tatněfť, jeden ze dvou hlavních dodavatelů ruské ropy do České republiky, minulý týden oznámila, že dodávky do Česka přesměrovala do Turecka, kde jsou lepší ziskové marže. Předtím Rusové odkazovali na problémy při těžbě ropy a blíže nespecifikované změny v ruských dodavatelských společnostech.

Do Česka se ročně dováží zhruba 7,7 milionu tun ropy. Z toho cca 5,5 milionu ropovodem Družba z Ruska a 2,2 milionu ropovodem IKL z terminálu v Terstu.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí