Reforma zdravotnictví

čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

V poslední době mluví naše vláda stále častěji o reformě zdravotnictví. Koncem března tohoto roku ministr zdravotnictví Tomáš Julínek představil novinářům své záměry do roku 2010. To, že reforma je nutná, je více než zřejmé. Populace v ČR stárne a v budoucnu bude tlak na veřejné zdravotní pojištění neúnosný. Aby se systém nezhroutil a aby se zachovala jeho úroveň, budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy my, pacienti.

Jak ukazuje průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR z prosince roku 2006 spokojenost se zdravotním systémem v ČR vyjadřuje v současnosti přibližně třetina českých občanů (32%), jen o málo nižší je však podíl těch, kteří s ním spokojeni nejsou (29%). Nejvíce nespokojených je mezi lidmi staršími 60 let.

Nadpoloviční většina českých občanů (51 %) se domnívá, že kvalita zdravotní péče v České republice nedoznala v posledním roce výraznějších změn. Necelá polovina českých občanů (45 %) je v současnosti spokojena s lékařskou péčí u nás. Ani spokojena, ani nespokojena se cítí přibližně třetina obyvatel naší země (32 %). Nespokojenost s lékařskou péčí vyjádřila pětina oslovených (21 %). Velké problémy v českém zdravotnictví jsou podle českých občanů zejména s financováním veřejného zdravotnictví, s hospodařením v oblasti léků a s fungováním pojišťoven. Malé nebo vůbec žádné problémy jsou podle dotázaných naopak v oblasti kvality poskytované péče, dostupnosti lékařské péče a vztahů mezi lékaři a pacienty.

200 miliard korun, tolik ročně stojí v Česku zdravotnictví. Stát zaplatí za „své“ pojištěnce, to znamená za matky na mateřské, za důchodce, za studenty a děti, ale třeba i za vězně a nezaměstnané 48 miliard korun. Největší zdravotní pojišťovna VZP hospodaří se 140 miliardami. U VZP je pojištěno 65% občanů a její dluh činil na konci loňského roku 2 miliardy korun.

Jak tedy vypadá reforma, kterou navrhuje ministerstvo zdravotnictví? Mezi hlavní Julínkovy záměry patří poplatky u lékaře, o nichž budou poslanci jednat v červnu, a pokud je schválí, začnou platit od ledna příštího roku. Podle slov ministra zdravotnictví, poplatky za návštěvu lékaře, recept či pobyt v nemocnici by dohromady s doplatky za léky nejspíš neměly ročně překročit 5 000 korun. V čem spočívá smysl poplatků? Podle pojišťoven poplatky omezí zbytečnou zdravotní péči a tím mohou ušetřit pojišťovnám ročně 6 až 7 miliard korun. Otázkou však je, zda budou pacienti ochotni platit za základní lékařskou péči, i když se zřejmě nebude jednat o závratné částky.

Úkon Poplatek
Recept od lékaře 20–30 Kč
Za den v nemocnici 20–50 Kč
Za návštěvu specialisty 50 Kč
Za návštěvu specialisty 50 Kč

3000 Kč ročně za doplatky na léky

Velké diskuze se vedou o poplatek za recept. Lékárníci ho totiž nechtějí vybírat. Chtějí, aby poplatek za recept vybíral lékař, který recept předepisuje. „Jestliže mají poplatky omezit počet receptů a předepisovaných léků, vybírat peníze za recept až u lékárníka je pozdě, to už nemá efekt,“ říká prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Ministr Julínek je přesvědčen o tom, že díky poplatkům ubude zbytečných vyšetření a plýtvání. Uvedl, že lékaře navštěvují lidé v ČR průměrně třináctkrát za rok. V sousedním Německu je to sedmkrát a v Portugalsku čtyřikrát. Ministr dodal, že v roce 2005 bylo na deset miliónů obyvatel Česka vydáno 93,5 miliónu receptů na léky. Ušetřené a vybrané peníze by putovaly do nákladné léčby, dodal ministr. Věří, že poplatky také posílí roli pacienta, který za své peníze bude žádat kvalitnější péči.

Inna Sarkisyan

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí