Banky se předhání v nízkých úrocích. Opravdu ale úrok vypovídá o výhodnosti půjčky?

Komerční sdělení

foto: Dům financí

I přestože nový zákon o spotřebitelském úvěru zhoršil podmínky poskytování úvěrů, předhání se banky stále v lákavosti svých nabídek. Jejich hlavním trumfem, kterým chtějí u klientů zabodovat, je úroková sazba.

Spotřebitelské půjčky jdou na dračku. Lidé si půjčují téměř na cokoliv. Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který vnesl na trh půjček řadu omezení, zatím nestojí za snížením poptávky po úvěrech. Lidé stále chtějí spotřebovávat a stále si potřebují půjčovat. Nejen banky, ale i nebankovní poskytovatelé se tak předhání v atraktivnosti nabídky. Zájemce lapají na nízké úroky.

Zajímat se jen o úrok je krátkozraké

Především banky nabízí opravdu výhodné úrokové sazby, avšak nenechte se zmást a pamatujte, že jen úrok nestačí. Při sjednávání bankovní půjčky je zapotřebí se změřit také na další její parametry. Důležité je zvážit i dobu splatnosti, výši měsíční splátky a především roční procentní sazbu nákladů (RPSN).Ta na rozdíl od úrokové sazby napoví, kolik v konečném výsledku za půjčení peněz zaplatíte.

Při výběru půjčky je nutné nepodcenit srovnání. V žádném případě nemusíte obcházet kamenné pobočky všech bank. Z pohodlí domova si můžete provést srovnání nabídek sami. Využít k tomu můžete buď online srovnávač, nebo oficiální internetové stránky bank, kde zjistíte podmínky jednotlivých produktů. A jaké informace vás mají zajímat?Pojďme si porovnání ukázat na konkrétním příkladu.

TIP:Před samotným srovnáním je ještě vhodné vědět, jak se nyní pohybují úrokové sazby. V průměru banky sjednávají půjčky s úrokem kolem 10 %, výjimkou ale není ani necelých 5 %.

Srovnání tří bankovních půjček

Banka Půjčka Úrok RPSN Splatnost Výše půjčky
Česká spořitelna Půjčka od 6,9 % od 7,4 % 12 až 120 měsíců 20 000 Kč až 700 000 Kč
Cetelem Osobní půjčka od 5,9 % od 6,06 % 6 až 96 měsíců 20 000 Kč až 1 000 000 Kč
Equa bank Minutová půjčka od 5,7 % od 5,9 % 3 až 84 měsíců 5 000 Kč až 600 000 Kč

Z našeho srovnání tří bank je jasné, že nejnižší úrok nabízí Minutová půjčka od Equa bank, avšak na rozdíl od Cetelem půjčky si mohou zájemci sjednat úvěr v maximální výši 600 000 Kč.

Česká spořitelna půjčka zas vyniká díky splatnosti. Banka je v tomto směru nejbenevolentnější a dlužníkům umožňuje splácet až 120 měsíců, tedy rovných 10 let. V případě krátkodobé půjčky ale není možné peníze splatit dříve než za 1 rok.

I přestože ještě donedávna se Cetelem řadilo k nebankovním poskytovatelům, dnes společnost jako banku můžeme zařadit do srovnání bankovních půjček. A vůbec si nevede špatně. Cetelem půjčka nabízí zájemcům úvěr ve výši až 1 000 000 Kč. Co se úrokové sazby a RPSN týká, pak je osobní půjčka od Cetelem zlatou střední cestou.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí