Kupujeme nemovitost

štítky Realitní trh Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Jen málokdo z nás má takové finanční možnosti, aby koupi bytu, či rodinného domu financoval ze svých úspor. Většina z nás musí o „pomocnou ruku“ žádat u banky, nebo stavební spořitelny. Pouhou žádostí však celý kolotoč pouze začíná.

Pokud jste se již rozhodli pro koupi konkrétní nemovitosti, ať už se jedná o byt nebo dům, pak zásadní otázkou je, jak budete nákup nemovitosti financovat. První, ale u většiny z nás málo pravděpodobnou možností, je financovat koupi z vlastních zdrojů. Jestliže vám to vaše úspory neumožňují, pak vám nezbývá nic jiného, než se obrátit na finanční domy.

V nabídce bank jsou standardně zahrnuty hypoteční úvěry, lidově řečeno hypotéky. Jedná se o účelově poskytované bankovní úvěry, které jsou kryty zástavou. Jako zástava může být využita financovaná nemovitost, popřípadě nemovitost jiná. Vlastník takové nemovitosti musí souhlasit s její zástavou. Účelovost hypotečního úvěru spočívá v tom, že poskytnuté finanční prostředky mohou být čerpány pouze pro bytové účely vymezené bankou. Mimo účelových hypotečních úvěrů banky poskytují také neúčelové, tzv. americké hypotéky. Těmi lze financovat téměř cokoli. Nicméně jsou znevýhodnění vyššími úrokovými sazbami. Podmínka zástavy platí i zde.

Finanční trh nabízí i další možnosti financování. Jsou jimi překlenovací a řádné úvěry ze stavebního spoření také s požadavkem na zástavu. Oba typy úvěrů jsou navázány na existenci smlouvy o stavebním spoření. Úvěr ze stavebního spoření je proto omezen několika podmínky jako je čekací lhůta pro přidělení úvěru, obvykle dva roky. Dála je požadavek na naspoření určitého procenta ze stanovené cílové částky a také dosažení požadovaného hodnotícího čísla, jehož výpočet je ryze v režii konkrétní spořitelny. Jestliže tyto podmínky splněny nejsou, nebo jen jedna z nich, pak může klient požádat o tzv. překlenovací úvěr ze stavebního spoření. Nejenomže je tento úvěr úročen vyšší sazbou, ale navíc ve fázi překlenovacího úvěru platíte jak pravidelnou splátku, tak pravidelnou úložku na „spoření“. Ve chvíli, kdy docílíte požadovaného procenta naspořených peněz, překlopí se úvěr do řádného. Vám jednak klesne úroková sazba a tedy i splátka, ale už nebudete muset posílat částku na spořicí účet.

Ať už se rozhodnete pro hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření, nezapomeňte, že úroková sazba a s ní související délka fixace není vždy jen tím jediným kritériem. Jsou to také měsíční poplatky za vyřízení a poskytnutí úvěru, za vypracování odhadu, za vedení úvěrového účtu, nebo případný požadavek na zřízení běžného účtu, jestliže u dané instituce již účet nemáte, požadavek na zajištění aj.

Vyznat se ve spletitém světě úvěrové nabídky bank a stavebních spořitelen je složité. Museli bychom věnovat několik hodin, možná i dní tomu, abychom dokázali porovnat aktuální nabídky. Proč je tohle důležité? Vaše domovská banka musí mít ne vždy tu nejlepší nabídku a vhodnou právě pro vás. Úvěr na financování nemovitosti je dlouhodobým závazkem a ne zrovna malým. Proto stojí jistě za zvážení, zda se nesvěřit do rukou kvalifikovaného finančního poradce, který pro vás zpracuje návrh řešení ideálně s několika variantami a navíc vám pomůže a z velké části zajistí potřebnou dokumentaci.

Šárka Pešková

Další články k tématu Byt, či dům?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí