Je lepší investovat do zlata či diamantů?

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Investice do cenných papírů ve formě akcií, podílových listů a různých moderních strukturovaných produktů je stále nejrozšířenějším způsobem zhodnocování volných peněz jak ve světě, tak v České republice. Existují však i jiné způsoby, jak uložit peníze za účelem zhodnocení a zejména uchování hodnoty do budoucna. Těmito možnostmi je investice do komodit, jako jsou například zlato či diamanty.

Proč zlato nebo diamant?

Diamanty i zlato byly vždy symbolem moci a bohatství. Zároveň se jedná o vytěžitelné suroviny, což u diamantů platí dvojnásob a zároveň jsou nejstabilnější investicí za posledních 100 let.

O co se zajímat před nákupem?

U obou komodit by se měl investor v první řadě zajímat o parametry, podle kterých se cena dané komodity hodnotí. V případě diamantů je standardně určována čtyřmi základními parametry – takzvanými 4C. Jsou jimi váha (Carat), čistota (Clarity), barva (Colour) a brus (Cut). U zlata je to jednodušší, zde rozhoduje ryzost. U slitků ve formě plíšků (nazývané také ingotcard) by měla dosahovat 999,9/1000 u mincí od 900 do 999/1000.

Co požadovat při nákupu?

V první řadě stabilního a prověřeného partnera, od kterého nákup provedete. Tím do značné míry omezíte pozdější zklamání v případě nákupu od podvodníka. U diamantů trvejte na předložení mezinárodně platného certifikátu diamantu, který chcete nakoupit. Dalším plusem je členství obchodníka v nějaké světové obchodní burze, u nás to bude nejspíše Antverpská diamantová burza, jejímž členem je v současnosti pouze společnost Diamonds International Corporation. V případě zlata musí jak ingotcard, tak mince obsahovat značku z tavírny a od prubíře.

Jak zjistit cenu?

Tvorba cen diamantů je na celém světě stejná a řídí se Rapaport Diamond Reportem, který obsahuje aktuální velkoobchodní ceny diamantů. V polovině listopadu 2009 byl na základě schválení Světové federace diamantových burz (World Federation of Diamond Bourses, WFDB) spuštěn projekt s názvem Doporučená maloobchodní cena (Suggested Retail Price, SRP). Snahou tohoto projektu je pomoci investorům zorientovat se na trhu s diamanty, a to zejména těm, kteří nemají s diamanty zatím žádné zkušenosti. Na stránkách společnosti IDEX jsou aktuální orientační ceny zveřejňovány. U zlata je základem ceny aktuální cena na světovém trhu zlata. Udává se v amerických dolarech nebo v eurech. Od ní se odvíjí cena v českých korunách. Tato cena platí pro obchody v rozsahu 1000 Oz (Trojská unce) a více. Představuje referenční hodnotu, od které se odvíjí menší obchody se zlatem.

Kolik investovat?

Investiční diamant je kámen od velikosti 1ct, což je diamant přibližně za dvě stě padesát tisíc Kč. Investory preferované jsou diamanty od 3 ct výše. Takové jsou totiž dlouhodobými statistikami vyhodnocovány jako nejjistější investiční nástroje v průběhu několika desetiletí. Kvalitní tříkarát stojí od milionu výše. V případě, že to má být kámen, který je schopný ve velmi krátké době vydělat poměrně významnou sumu, musíte koupit čtyř až pětikarátový kámen. Ten už stojí zhruba sto tisíc eur a výše. U zlata není tato hodnota tak přesně určitelná a jsou zde spíše doporučení. Pro investice se v žádném případě nehodí mince a slitky o váze do 20 gramů. Jsou chápány jako dárkové zboží a to se odráží na jejich ceně. Dále je lepší za účelem optimálního vyrovnání výkyvů tržní zlato nakupovat pravidelně a v malých množstvích, lze tak docílit lepší průměrné ceny zlata. Stoupne-li tržní cena nad docílenou průměrnou cenu, můžete atraktivně prodat ten díl zlata, který překračuje Vaši nutnou bezpečnostní rezervu.

Mobilita?

V tomto pohledu je jasným vítězem investiční diamant. Hodnota deseti milionů korun ve zlatě představuje zhruba čtrnáct kilogramů tohoto cenného kovu. Tatáž hodnota v diamantech nepřesáhne několik gramů. Navíc chemické a fyzikální vlastnosti jsou u diamantů jedinečné a jsou tedy velmi odolné proti nechtěné manipulaci či zničení. Především ale jsou, díky své koncentrovanosti, vysoce diskrétní.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí