Tiskové oddělení Dům financí (všechny články)

Hypoteční úvěry čtení na 3 minuty

Insolvenční správkyně Sberbank CZ JUDr. Jiřina Lužová dnes podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o smlouvě budoucí na koupi úvěrového portfolia Sberbank CZ v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41053000000 korun. V případě úspěšného vypořádání prodeje v první polovině příštího roku předpokládáme, že dojde k vypořádání věřitelů formou částečného rozvrhu v druhé polovině roku 2023.

Praktické tipy čtení na 2 minuty

Investování by mělo tvořit běžnou součást nakládání s financemi domácnosti. Ale z vlastní zkušenosti vím, jak je těžké si cíleně vytvářet finanční rezervu a začít tak investovat. Máte to stejně a nedaří se vám ušetřit si každý měsíc alespoň menší rezervu? Zde je několik kroků, jak se chovat zodpovědně.

čtení na 3 minuty

Správní rada se značnou měrou podílí na fungování podniku a v konečném úspěchu firmy může hrát podstatnou roli. Proto by tento orgán neměl fungovat jako pouhá trafika pro bývalé manažery, výkonné ředitele a další vyšší pozice, kam si chodí sednout za odměnu za své dlouholeté služby společnosti. Jak by dnes úspěšná správní rada měla vypadat?

čtení na 4 minuty

I přestože by prioritou státu v oblasti energetiky do budoucna měly být obnovitelné zdroje a výstavba nových jaderných bloků, s okamžitým uzavřením uhelných elektráren nesouhlasí nejen firmy, ale i většina domácností. Vyplynulo to z průzkumu, který pro Hospodářskou komoru zpracovala agentura IBRS. Ta se domácností a podniků dotazovala na jejich potřeby a priority v oblasti cenově dostupné energie, ekologie a dalších faktorů.

Zaměstnání čtení na 4 minuty

Základem prosperujícího byznysu je udržet si motivovaný pracovní tým. S klesající motivací pracovníků klesá i jejich výkonnost a stoupá šance, že vaši firmu opustí a budou hledat štěstí jinde. Demotivovat může zaměstnance například neférová platová politika, šikana od kolegů i nadřízených, chaos na pracovišti nebo příliš přísná pravidla. S poklesem motivace se poté často pojí i období po návratu z dovolené.

Zaměstnání čtení na 2 minuty

V letních měsících si často přivydělávají nejen studenti, ale i penzisté. Kolik si mohou přivydělat předčasní důchodci a kolik předdůchodci? A mohou mít příjem z brigády i invalidní důchodci?

Zaměstnání čtení na 4 minuty

Budoucnost, ve které vás robot připraví o práci, pravděpodobně ještě neklepe na dveře, tedy pokud patříte mezi pracovníky, kteří uvádí, že investují do zvyšování kvalifikace pro své budoucí uplatnění. Podle globálního průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad, který vyhodnocuje vyhlídky více než 13 600 pracujících ve 34 zemích, si více než polovina dnešních zaměstnanců uvědomuje, že pro budoucí působení na trhu práce potřebuje odlišný soubor dovedností, zejména z oblasti technologií.

Zaměstnání čtení na 3 minuty

Výše mzdy patří k nejčastějším důvodům ke změně zaměstnání. Dramatický nárůst počtu volných míst v uplynulých dvou letech (143 tis volných míst ve 2/2017 vs 333 tis. volných míst ve 2/2019) významnou měrou přispěl k vyšším mzdám ve všech sektorech. Nejnovější průzkum personálně poradenské společnosti Hays však ukázal, že nástup do nového zaměstnání není důvodem přestat sledovat další pracovní nabídky. Zajímavých pracovních příležitostí je stále mnoho a uchazeči mění místo i několikrát během jednoho roku, i přesto, že mají vyhovující místo i finanční ohodnocení.

Zaměstnání čtení na 2 minuty

Podle aktuální studie agentury OnePoll se necelá polovina lidí považuje za workoholiky, ovšem zhruba 30 % z nich přiznává, že jejich závislost na práci má na svědomí potřeba vydělat dostatek peněz. Jedním z hlavních znaků workoholismu je například i nedostatečné čerpání dovolené. V tomto ohledu jsou ohroženi i čeští zaměstnanci, z nichž si více než pětina nevybírá ani polovinu zákonem stanované dovolené.

Praktické

Populární na Dům financí