ECB pokračuje v přitvrzování měnové politiky

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Poslední týden je opravdu rušný. Po krachu banky SVB se do potíží dostala známá švýcarská banka Crédit Suisse. Problémy bankovního sektoru vytváří na centrální banky silný tlak, aby změnily svoji měnovou politiku. První na tahu byla evropská ECB. Christine Lagardová zůstala zatím ve svých plánech neochvějná.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Zvýšení sazeb

V souladu s tím, co bylo delší dobu avizováno, ECB zvedla své úrokové sazby o 50 bazických bodů na 3,50 %. Na toto rozhodnutí nemělo dění kolem bank vliv. ECB nemohla jinak, protože zpoždění za Fedem je veliké. Fed má nyní sazby 4,75 % a americká inflace podle oficiální údajů dosáhla 6 % v měsíci únoru. Evropa má pořád inflaci značně vysokou. Podle Eurostatu průměrná inflace za měsíc únor dosáhla 8,5 % a ECB tak musí pokračovat v nastoleném kurzu.

Výhled do budoucnosti

Velmi zajímavou části tiskové konference po zveřejnění zvýšení sazeb ECB byly projekce do budoucnosti. Model podle kterého ECB postupovala, ještě aktuální problémy bankovního sektoru nebral v úvahu. ECB počítá s tím, že by tento rok měla být průměrná inflace 5,3 %. Následně by měla klesnout v letech 2024 na 2,9 % a v roce 2025 na 2,1 %. Návrat pod inflační cíl 2 % by měl tedy přijít až v roce 2026. K poklesu inflace v Evropě přispívá jak měnová politika, tak i obecný pokles cen energií v západním světě. S modelem inflace vedení ECB oznámilo i projekce růstu HDP v Evropě. V letošním roce by HDP mělo růst o 1 % a v následujících letech by růst HDP měl zrychlit na 1,6 %. Upřímně řečeno výhled na růst HDP je velmi slabý. Zdravá ekonomika by měla růst 3 % ročně. Zároveň ECB nepočítá, že zvedaní sazeb pošle Evropu do recese. Což by se dalo chápat jako dobrá zpráva.

Budou sazby nadále růst?

Sazby se budou zvedat i na dalším zasedání ECB, které má proběhnout 4. května. I pokud by Christine Lagardová nedržela jestřábí trend. Nemluvila již o citlivém zvednutí sazeb, ale jen o zvednutí sazeb. Tudíž i v její rétorice lze postřehnout, že jestřábí tón vzhledem k okolnostem již není aktuální. Sazby na Euro by tak měly dosáhnout maximální úrovně 4 %.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí