Potvrzení od školky a daňové přiznání

štítky Daně Školkovné přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Za rok 2022 je možné si snížit přímo o vypočtenou daň z příjmu až o 16200 Kč na každé dítě, které chodilo do školky. Částka školkovného se v jednotlivých školkách liší. Vždy je však nutné k daňovému přiznání nárok na školkovné doložit příslušným potvrzením.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Daňovou slevu školkovné nelze, na rozdíl od většiny jiných daňových slev, uplatňovat měsíčně při výpočtu čisté mzdy, ale vždy až za celý rok. I zaměstnanci tedy uplatní tuto daňovou slevu až v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání. Pokud chodily v roce 2022 do školky dvě děti (a více), tak lze uplatnit školkovné na každé dítě. K daňovému přiznání je potřeba vždy jako přílohu uvést potvrzení od školky.

Příjem se netestuje

Nárok na daňovou slevu školkovné mají i daňoví poplatníci s nadprůměrnými příjmy. Pro nárok na snížení roční daňové povinnosti díky školkovnému není stanoven žádný příjmový limit. Někteří daňoví poplatníci díky uplatněnému školkovému obdrží daňovou vratku, neboť zaplacené zálohy během roku jsou vyšší než roční daňová povinnost.

Příklad 1) Daňová úspora díky školkovnému

Podnikatelka Hana uplatní v daňovém přiznání školkovné na dvě děti v celkové částce 24000 Kč, na každé dítě 12000 Kč. Limit ve výši 16200 Kč se vztahuje na každé dítě, proto si může paní Hana snížit přímo vypočtenou daň z příjmu o částku 24000 Kč. Na výpočet sociálního a zdravotního pojištění nebude mít uplatnění školkovného žádný vliv. Daňové slevy ovlivňují pouze výpočet daně z příjmu.

Příklad 2) Nástup do první třídy od září

Dcera pana Pavla nastoupila od září do první třídy, přesto si může pan Pavel v daňovém přiznání uplatnit školkovné za část roku 2022. Pro nárok na školkovné není nutné, aby dítě do školky chodilo po celý rok.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí