Poradna: Podnikání po část roku a neplacení sociálního pojištění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jakub: Studuji VŠ a od dubna chci začít podnikat. Jak je to v takovém případě s limitem pro neplacení sociálního pojištění?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Výkon samostatné výdělečné činnosti během studia se pro účely placení sociálního pojištění považuje za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Pokud je hrubý zisk, tj. příjem ponížený o související výdaje ze samostatné výdělečné činnosti do limitu, potom nevzniká povinnost platit sociální pojištění. Při studiu se přitom jedná o výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti.

Roční limit 96777 Kč

Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po celý rok 2023 nevzniká povinnost platit sociální pojištění, když je hrubý zisk do 96777 Kč. V případě, že však budete vykonávat samostatnou výdělečnou činnost po část roku, tak se limit poměrně snižuje v závislosti na počtu měsíců výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Za každý měsíc roku 2023, kdy není samostatná výdělečná činnost vykonávána, se snižuje limit o 8065 Kč.

Zdravotní pojištění se platí vždy

Na doplnění uvádím, že limit pro neplacení je u vedlejší samostatné výdělečné činnosti stanoven pouze pro sociální pojištění. Zdravotní pojištění se z výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti platí vždy. I když dosáhnete hrubého zisku pouze v jednotkách tisícikorun, tak zdravotní pojištění platit nebudete.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí