Poradna: Zvýšení důchodu díky daňovému zvýhodnění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Oldřich: Děti jsem měl v pozdějším věku a vzhledem k současné důchodové situaci přemýšlím o předčasném důchodu. O daňové zvýhodnění na děti si mzdu zvyšovala manželka a měla tak vyšší mzdu. Šlo by to nějak zpětně převést na mě, abych měl vyšší důchod?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Daňové zvýhodnění na děti může uplatňovat vždy pouze jeden z rodičů, přičemž částky daňového zvýhodnění na děti se během let měnily. Daňové zvýhodnění snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu. Rodič uplatňující daňové zvýhodnění na děti má tedy relativně citelně vyšší čistou mzdu než kdyby daňové zvýhodnění nečerpal. Daňové zvýhodnění je velmi efektivní finanční pomocí rodinám s dětmi. Daňové zvýhodnění má však vliv pouze na výpočet daně z příjmu a nikoliv na výpočet sociálního pojištění.

Čerpání daňového zvýhodnění důchod nezvyšuje

Sociální pojištění se vypočítává z hrubé mzdy. Na výpočet sociálního pojištění nemají vliv žádné daňové slevy ani daňové zvýhodnění na děti. Vzhledem k tomu, že pro výpočet starobního důchodu je rozhodující částka, ze které bylo zaplaceno sociální pojištění, tak na Váš důchod nebude mít žádný negativní vliv, že daňové zvýhodnění uplatňovala Vaše manželka.

Rozhodující jsou hrubé mzdy

Pro výpočet důchodu jsou tedy rozhodující jednotlivé hrubé mzdy před zdaněním a nikoliv čisté mzdy po odečtu daní. Měsíční starobní důchod budete mít tedy stejně vysoký jako v případě, že byste v minulých letech daňové zvýhodnění na děti čerpal Vy. Daňové zvýhodnění nijak měsíční částku starobního důchodu neovlivňuje.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí