Jak snižuje daň z příjmu penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření?

štítek Daně přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vlastní spoření na penzi prostřednictvím penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření je státem podporováno nejenom státním příspěvkem, ale i možností snížení daňového základu a tím platbou nižší roční daně z příjmu. Jak se snižuje daň za rok 2022?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Aktuálně lze uzavřít již jenom smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, ale daňové výhody platí ve stejném rozsahu i pro smlouvy o penzijním připojištění. Od základu daně z příjmu za rok 2022 je možné odečíst vlastní zaplacené příspěvky na smlouvu během roku nad 1000 Kč měsíčně, přičemž pro nárok na daňový odpočet je stanoven horní limit 24000 Kč.

Příklad 1)

Živnostnice Ludmila si měsíčně spoří na svoji smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 1000 Kč měsíčně. Paní Ludmila si tedy roční daňový základ nesníží. Do měsíčního vkladu na smlouvu ve výši 1000 Kč je doplňkové penzijní spoření podporováno státním příspěvkem.

Příklad 2)

Podnikatel Karel si měsíčně spoří na svoji smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 3500 Kč. Přestože je součet jeho vkladů na smlouvu 30000 Kč (3500 Kč – 1000 Kč) × 12 měsíců), tak si pan Karel sníží daňový základ "jen" o 24000 Kč, což je maximální limit. Díky spoření v doplňkovém penzijním spoření ušetří pan Karel na dani z příjmu za rok 2022 částku 3600 Kč (15 % z 24000 Kč).

Příklad 3)

Paní Sofie je současně zaměstnankyní i OSVČ, měsíčně si vkládá na svoji smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 800 Kč a dalších 1200 Kč jí na smlouvu posílá zaměstnavatel. Paní Sofie nemá nárok na snížení základu daně, neboť pro účely daňového odpočtu se započítávají pouze vlastní vklady, které má do limitu podporovaného státním příspěvkem. Příspěvky zaměstnavatele nemají vliv na možnost snížení daňového základu.

TIP: Kalkulačka daňové úspory finančních produktů

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí