Poradna: Student se dvěma příjmy

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Šimon: Jsem student a nepracuji ani na poloviční úvazek. Nyní potřebuji ještě nějaké peníze a tak si chci najít brigádu na dohodu o provedení práce. Co mám udělat, abych neplatil vyšší daně než musím?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

U zaměstnavatele, u kterého pracujete na zkrácený úvazek, byste měl mít podepsáno prohlášení k dani. To znamená, že při výpočtu daně z příjmu uplatňujete daňovou slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč a slevu na studenta ve výši 335 Kč. Z důvodu těchto dvou daňových slev je daň z příjmu nulová až do hrubé mzdy 19300 Kč.

Sociální pojištění i zdravotní pojištění však musíte jako student rovněž platit ve stejných sazbách jako ostatní zaměstnanci, tj. 6,5 % na sociálním pojištění a 4,5 % na zdravotním pojištění. Vzhledem k tomu, že stále studujete, tak se při výpočtu zdravotního pojištění neprovádí dopočet do minima jako u zaměstnanců, kteří nejsou státními pojištěnci, s hrubou mzdou nižší než 17300 Kč.

DPP do limitu

Při přivýdělku na dohodu o provedení práce nebudete z dohody platit sociální pojištění a zdravotní pojištění, když bude hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. Z hrubé odměny nad limit se však již sociální pojištění i zdravotní pojištění klasicky platí.

Daň z příjmu však již z dohody o provedení práce odvádět budete, standardních 15 % z hrubé odměny. Pro přivýdělek na dohodu o provedení práce již nebudete moci u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani, neboť ho máte podepsáno u prvního zaměstnavatele a žádnou daňovou slevu nelze čerpat v žádném měsíci dvakrát.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí