Poradna: Rozvedení manželé ve společné domácnosti a daňová sleva

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Richard: S manželkou jsme se před dvěma lety rozvedli, loni jsme se dali zase dohromady a žijeme spolu. Společně vychováváme naši dceru. Jak je to v takovém případě se slevou na manželku?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

V ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání je možné uplatnit slevu na manželku (manžela) ve výši 24840 Kč pouze v případě, že manželka (manžel) měla v daném roce vlastní rozhodné příjmy nepřesahující 68000 Kč. Na držitele průkazu ZTP/P náleží daňová sleva ve dvojnásobné výši. Současně musí být samozřejmě splněna podmínka trvání manželství.

Bývalí manželé nemají na slevu nárok

Přestože tedy žijete se svojí bývalou manželkou ve společné domácnosti a vychováváte dceru, tak si roční daňovou povinnost o slevu na manželku nesnížíte. Není totiž splněna podmínka trvání manželství. Rozvedení manželé tedy nemohou při návratu k bývalé manželce (manželovi) začít zase daňovou slevu uplatňovat.

Nové manželství = sleva opět náleží

V případě uzavření nového manželství a splnění výše uvedené podmínky ohledně příjmu je možné daňovou slevu na manželku (manžela) zase uplatit. V případě uzavření manželství během roku se potom za rok uplatní v poměrné výši, poprvé za měsíc, ve kterém je podmínka manželství splněna k 1. dni daného měsíce.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí