Poradna: Zaměstnaná podnikatelka a čestné prohlášení pro zaměstnavatele

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Lenka: V podnikání se mi aktuálně tolik nedaří jako v minulých letech, proto jsem začala pracovat i na zkrácený úvazek. Účetní u zaměstnavatele po mě chce nějaké potvrzení pro výpočet zdravotního pojištění nebo co, nerozumím tomu. Vždyť daňové přiznání si budu podávat sama. Můžete mi to vysvětlit, děkuji.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

OSVČ si samozřejmě mohou přivydělávat jako zaměstnanci, ať už na klasickou pracovní smlouvu nebo některou z pracovních dohod. Do daňového přiznání následně uvedou příjem dle § 6 (ze závislé činnosti) i dle § 7 (ze samostatné výdělečné činnosti).

Význam potvrzení pro zdravotní pojištění

Dle dotazu předpokládám, že Vaše hrubá mzda z práce na zkrácený úvazek není 17300 Kč a více. Proto po Vás mzdová účetní chce čestné prohlášení, že jako OSVČ platíte alespoň minimální zálohy na zdravotním pojištění ve výši 2722 Kč. Když bude Vaše mzdová účetní toto čestné prohlášení mít, tak Vám z hrubé mzdy srazí na zdravotním pojištění 4,5 % ze skutečné hrubé mzdy a nebude provádět dopočet do minima.

Rozhodně tedy Vaší mzdové účetní uvedené čestné prohlášení doručte, ať Vám není sráženo vyšší zdravotní pojištění. Čestné prohlášení stačí napsat jednoduše (není stanoven žádný speciální vzor), tj. Vaše iniciály a Vašeho zaměstnavatele a že čestně prohlašujete, že jako OSVČ platíte alespoň minimální měsíční zálohu na veřejném zdravotním pojištění.

Daňové přiznání – příloha potvrzení o zdanitelných příjmech

K vyplnění daňového přiznání budete od zaměstnavatele potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech, ve kterém bude uvedena Vaše souhrnná hrubá roční mzda a zaplacené zálohy na dani z příjmu během roku.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí