Poradna: Jak je to se slevou na poplatníka?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

František: Od ledna do února loňského roku jsem byl v evidenci na úřadu práce, od března jsem vykonával hlavní činnost jako OSVČ, od května jsem byl v hlavním pracovním poměru. Teď nevím, jak naložit se slevou na poplatníka v daňovém přiznání a jak to bude s čerpanými daňovými bonusy. Můžete mi poradit?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Vzhledem k tomu, že máte příjmy ze závislé činnosti i samostatné výdělečné činnosti za rok 2022, tak budete vyplňovat čtyřstránkové daňové přiznání, a to včetně přílohy číslo jedna, ve které vypočítáte dílčí základ daně ze samostatné výdělečné činnosti dle § 7 zákona o dani z příjmu.

Kde se uvádí sleva na poplatníka v přiznání?

V daňovém přiznání uvedete do řádku č. 64 slevu na poplatníka ve výši 30840 Kč. Nárok na slevu na poplatníka ve výši 30840 Kč mají všichni daňoví poplatníci, a to bez ohledu na strukturu zdanitelných příjmů nebo počet měsíců výkonu výdělečné činnosti. Sleva na poplatníka se nijak nedokládá, na tu mají nárok všichni daňoví poplatníci.

Formulář „Potvrzení o zdanitelných příjmech“

K vyplnění daňového přiznání potřebujete i "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti" od zaměstnavatele. V tomto "Potvrzení" je uveden nejenom základ daně ze závislé činnosti za rok 2022, ale i odvedená zálohová daň ze zaměstnání během roku (řádek č. 8), případně čerpané daňové bonusy během roku (řádek č. 9).

Kdy vzniká nárok na daňový bonus

Na daňový bonus vzniká nárok, pokud částka daňového zvýhodnění na děti byla v daném měsíci vyšší než vypočtená zálohová daň z příjmu. Při čerpání daňového bonusu se neplatilo nic na dani z příjmu a ještě se peníze od státu dostaly.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí