Poradna: Invalidní důchod a pojištění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Karolína: Pobírám invalidní důchod I. stupně a nyní jsem přišla o zaměstnání. Když se nebudu evidovat na úřadu práce, budu si muset platit sama zdravotní a sociální pojištění a kolik?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Za příjemce invalidního důchodu platí zdravotní pojištění stát. I když se tedy neevidujete na úřadu práce, tak si zdravotní pojištění sama nebudete muset platit, pro účely placení zdravotního pojištění jste státním pojištěncem a pojistný vztah máte vyřešen.

Neplacení sociálního pojištění

Rovněž sociální pojištění si nebudete muset platit. Jako příjemkyně invalidního důchodu prvního stupně však počítejte s tím, že se Vám samotná doba pobírání invalidního důchodu nehodnotí do doby pojištění pro výpočet starobního důchodu. Náhradní dobou pojištění pro důchodové účely je pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. Nejenom z důvodu zvýšení aktuálního příjmu, neboť invalidní důchod prvního stupně je nízký, ale i s ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu je pro Vás vhodné, abyste během pobírání invalidního důchodu I. stupně měla příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

Podpora v nezaměstnanosti v invalidním důchodu

Při splnění potřebné doby pojištění v rozsahu alespoň 12 měsíců v posledních dvou letech mají nárok na podporu v nezaměstnanosti i invalidní důchodci prvního stupně. Podpůrčí doba se liší dle věku. Navíc se evidence na úřadu práce v zákonném rozsahu započítává do doby pojištění pro výpočet starobního důchodu jako náhradní doba pojištění. Při ztrátě zaměstnání je tedy vhodné se registrovat na úřadu práce.

TIP: Kalkulačka invalidního důchodu

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí