Poradna: Podnikání a zaměstnání v předčasném důchodu současně

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Martin: V prosinci odejdu do předčasného důchodu, který si chci nechat vyplácet na účet, podnikám jako OSVČ a chci dále pokračovat alespoň omezeně ve výdělečné činnosti. Je to možné? A mohu k tomu mít ještě příjem z brigád na DPP? Nevadí souběh příjmů?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Předčasní důchodci nemohou mít do dosažení řádného důchodového věk příjem zakládající účast na pojištění. To znamená, že nemohou mít příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Pokud však příjem ze závislé činnosti nebo samostatné výdělečné činnosti splňuje tuto podmínku, tak předčasní důchodci si mohou přivydělat.

Limit pro podnikání v roce 2023

Podnikání v předčasném důchodu se považuje za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnost a když je hrubý zisk (tj. příjem ponížený o související výdaje) do limitu, tak se sociální pojištění neplatí. Pro celý kalendářní rok 2023 je limitem částka 96777 Kč, při výkonu vedlejší činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

Limit u DPP

Na základě dohody o provedení práce mohou mít předčasní důchodci hrubou odměnu v daném měsíci maximálně 10000 Kč. V takovém případě se totiž z dohody o provedení práce neplatí sociální pojištění. U každého zaměstnavatele se limit posuzuje samostatně.

Souběh příjmů je možný

Předčasný důchodce může tedy současně pobírat předčasný důchod a mít příjem ze zaměstnání i podnikání současně, musí však být splněny výše uvedené příjmové limity.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí