Kdy se uplatní sleva na poplatníka?

štítky Daně Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Sleva na poplatníka činí i v roce 2570 Kč měsíčně. Ve kterých případech však nelze slevu na poplatníka uplatnit při výpočtu čisté mzdy nebo čisté odměny?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Daňová sleva na poplatníka snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu. Nárok na slevu na poplatníka přitom mají zaměstnanci pracující na pracovní smlouvu i na některou z pracovních dohod. Případná práce na zkrácený úvazek, dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce přitom není důvodem pro krácení slevy na poplatníka. Měsíční sleva na poplatníka činí vždy 2570 Kč. Nárok na slevu na poplatníka mají pouze zaměstnanci s podepsaným prohlášením k dani.

Kdy nelze podepsat prohlášení k dani?

V žádném měsíci nemůže mít zaměstnanec podepsáno prohlášení k dani u dvou zaměstnavatelů současně. Při práci pro více zaměstnavatelů současně je tedy vhodné uplatňovat slevu na poplatníka a případně další daňové slevy u zaměstnavatele, kde je hrubá mzda nebo hrubá odměna vyšší. Prohlášení k dani mohou podepsat i pracující penzisté nebo pracující studenti.

Nulová daň z příjmu

Z důvodu slevy na poplatníka neplatí zaměstnanci s nízkou hrubou mzdou nebo hrubou odměnou nic na dani z příjmu fyzických osob. Do hrubé mzdy nebo hrubé odměny 17100 Kč je daň z příjmu nulová. Z důvodu čerpání slevy na poplatníka nemůže vzniknout nárok na daňový bonus nebo zápornou daň z příjmu. Sleva na poplatníka snižuje vypočtenou daň z příjmu maximálně do nuly.

Praktický příklad

Důchodce Roman si přivydělává na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč, přičemž má u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani. Na dani z příjmu tedy nezaplatí pan Roman nic, neboť sleva na poplatníka ve výši 2570 Kč je vyšší než vypočtená daň z příjmu ve výši 1500 Kč (10000 Kč × 15 %).

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Další články k tématu Daň z příjmu 2023

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí