Poradna: Evidence na ÚP a odchod do předčasného důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslava: Nyní jsem na úřadu práce a do důchodu mám jít příští rok. Vztahuje se i na mě odklad výplaty starobního důchodu, kdybych si požádala nyní v prosinci?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Do předčasného důchodu můžete v prosinci odejít. Jestliže řádného důchodového věku dosáhnete v září 2023, potom je výpočet předčasného důchodu koncem roku 2022 pro Vás výhodnější než odchod do řádného starobního důchodu v září 2023, měsíční částka důchodu bude v takovém případě vyšší.

Kdy je výhodnější pobírat rovnou předčasný důchod?

Můžete si požádat o předčasný důchod s odkladem jeho výplaty, ale to dává smysl pouze, jeli podpora v nezaměstnanosti vyšší nebo pokud nastoupíte do práce. Jestliže Vám předčasný důchod vyjde vyšší než podpora v nezaměstnanosti, potom je pro Vás finančně výhodnější pobírat ihned předčasný důchod než podporu v nezaměstnanosti.

Možnost přivýdělku

Na doplnění uvádím, že když začnete pobírat předčasný důchod na účet, tak si můžete přivydělat na některou z pracovních dohod s hrubou odměnou do limitu. V roce 2023 je možné mít hrubou měsíční odměnu z dohody o provedení práce 10000 Kč a méně a z dohody o pracovní činnosti 3999 Kč a méně. Limit se přitom sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť a je tedy možné si s hrubou odměnou do limitu přivydělat pro více zaměstnavatelů současně.

TIP: Kalkulačka dohody o provedení práce v roce 2022

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí