Světová nemovitostí krize na obzoru

štítky Hypoteční úvěry Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jedním ze znaků globálního světa je, že před krizí se lze jen velmi těžko schovat. Jde o jedno z velkých ponaučení, která vyplynula z koronavirové krize. Covid byl skutečnou planetární krizí a ukázal, nakolik je dnešní svět „globální vesnicí,“ která je čím dál víc ovládaná stejnými trendy. Tuto skutečnost již nyní zřetelně pozorujeme na světových trzích.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Nemovitostní krize v Číně

Stejně jako koronavirová krize, tak i ta nemovitostní ze všeho nejdříve začala v Číně. O pádu společnosti Evergrande se jednou bude vyučovat jako o počátku konce nemovitostní bubliny. Přitom mechanismus krize tam nebyl ničím novým. Ba naopak, jednalo se o velmi podobný princip neřízené poptávky. Jelikož v Číně příliš nefunguje důchodové pojištění, snažili se všichni zajistit se na stáří nákupem investičních bytů. Ty však neodpovídaly poptávce ze strany budoucích nájemníků. Přesto se pořád stavěly další a další. Poučení je pořád stejné: když všichni dělají nebo chtějí stejnou věc, neznamená to, že výsledek bude stejný.

Neúprosné zvedání sazeb

Úrokové sazby nyní rostou po celém světě. To má za následek, že rostou náklady na úrok. I když se dnes zdá, že je stále výhodné půjčit si peníze, protože úrok je pořád menší než současná inflace, nesmíme zapomínat, že tento stav nebude trvat věčně. Již dnes vidíme, že inflace v USA je za svým „peakem“ neboli vrcholem. Nevíme, jak rychle bude klesat, ale návrat nad 8 % by byl překvapením. Spíš můžeme očekávat, že se v polovině roku příštího roku dostane na úroveň 4 % a tím i pod současné sazby na americkém dolaru. Zvedání sazeb se přímo odráží jak v maximální půjčené částce na nemovitost, tak i ve vyšších měsíčních splátkách. Tím znatelně klesá kupní síla těch, kteří si pořizují nemovitost na hypotéku. Jelikož sazby zvedají všechny země s výjimkou Turecka a Ruska, nebude mít pád cen nemovitostí pouze lokální charakter, ale bude globální.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí