Poradna: Narození dítěte a daňový paušál

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Luděk: Jsem živnostník a daně platím formou daňového paušálu, v prosinci se stanu otcem. Sníží se mi nějak měsíční daňový paušál?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Při vstupu do daňového paušálu je jednou měsíční platbou, v roce 2022 ve výši 5994 Kč, splněna veškerá daňová povinnost. To znamená, že v této platbě je zahrnuta daň z příjmu 100 Kč, sociální pojištění 3267 Kč a zdravotní pojištění 2627 Kč. OSVČ plnící si své daňové povinnosti formou daňového paušálu neodevzdávají daňové přiznání ani přehledy. Jednou platbou si plní veškeré daňové závazky. Daňový paušál tedy výrazně snižuje administrativu a mnohdy i samotnou daňovou povinnost. Daňový paušál však nelze již nijak snížit.

Žádné daňové odpočty, žádné slevy a žádný bonus

OSVČ využívající daňový paušál tedy nemohou uplatnit žádné daňové odpočty, žádné daňové slevy ani daňové zvýhodnění na děti. Narození dítěte tedy nebude mít žádný vliv na Vaši platbu daní. Pro OSVČ, které mají nárok na daňový bonus, není vstup do daňového paušálu s ohledem na celkovou částku vypočtené daně (včetně pojistného) výhodný. Na daňový bonus vzniká nárok tehdy, když je daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmu. Částka daňového bonusu je přitom právě ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním na děti a vypočtenou daní z příjmů.

OSVČ uplatňující daňové zvýhodnění na děti by si měly tedy dobře propočítat, zdali se jim daňový paušál vyplatí či nikoliv. Pokud může daňové zvýhodnění uplatnit druhý z rodičů, tak jej samozřejmě uplatní on.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí