Výdělek v penzi a nemocenská

štítek Pojištění přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pracující důchodci mají při splnění zákonných podmínek nárok na nemocenskou. Podmínkou je výkon zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění. Nárok na nemocenskou v penzi je však omezen.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Starobní důchodci si v praxi mohou v řádném důchodovém věku libovolně přivydělávat. Pokud pracují na pracovní smlouvu, tak mají nárok na nemocenskou, ať už pracují na zkrácený úvazek nebo plný úvazek. Nejdéle však mohou starobní důchodci dostávat nemocenskou na účet po dobu 70 kalendářních dní a po dobu trvání pracovního poměru.

Příklad – Přivýdělek na DPP

Pan Jaromír je v důchodu a přivydělává si pro dva zaměstnavatele na dohodu o provedení práce. Hrubá odměna z každé dohody o provedení práce činí 10000 Kč a méně. Ani z jedné odměny neplatí tedy pan Jaromír sociální pojištění. Pan Jaromír v případě nemoci nemá nárok na nemocenskou, neboť nesplňuje účast na pojištění.

Příklad – Skončení zaměstnání

Penzistka Renata skončila v zaměstnání na základě vzájemné dohody se zaměstnavatelem XY. Paní Renata po skončení zaměstnání onemocněla, a to hned druhý den. Paní Renata nebude mít na nemocenskou nárok, i když v předchozím zaměstnání odváděla vysoké odvody na sociálním pojištění. Starobní důchodci mají dle § 28 zákona o nemocenském pojištění nárok na nemocenskou pouze za dobu trvání pracovního poměru.

TIP Kalkulačka nemocenské v roce 2022

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Další články k tématu Nemocenská 2023

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí