Poradna: Důchod manželky

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Robert: Manželka má termín odchodu do starobního důchodu v listopadu 2023. Podnikání ukončila ke konci roku 2021, nyní pobírá předdůchod, jiný příjem nemá. Kdy má požádat o důchod? Má si požádat o předčasný důchod bez výplaty nebo až řádný důchod? A jak to ovlivňuje nynější předdůchod?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Vzhledem k tomu, že při výpočtu starobního důchodu (řádného i předčasného) v roce 2022 jsou zohledněny dvě mimořádné valorizace, tak je výpočet důchodu v letošním roce oproti výpočtu starobního důchodu v roce 2023 natolik "lepší", že pro lidi, kteří mají řádný důchodový věk až v roce 2023 je výhodnější odejít do předčasného důchodu ještě v roce 2022, přiznaný důchod koncem letošního roku se od lednové splátky opět zvýší v důsledku další valorizace.

O důchod se žádá na místně příslušné OSSZ (Okresní správě sociálního zabezpečení). Vhodné je osobně, pokud se narazí na nějakou nesrovnalost během podávání, je možnost ještě vyřešit. Bohužel nyní jsou jednotlivé OSSZ zahlceny žadateli o důchod.

Předdůchod dobu pojištění nezvýší

Doba předdůchodu se do doby pojištění nezapočítává. Pobírat současně předdůchod a předčasný důchod je možné. Pobírání předdůchodu však nesnižuje průměrnou hrubou mzdu za odpracované roky, neboť doba pobírání předdůchodu se hodnotí pro důchodové účely jako vyloučená doba pojištění.

Kdy se žádá o předčasný důchod bez výplaty?

Pokud Vaše manželka tedy již nepracuje a nepodniká, tak může "normálně" pobírat předčasný důchod na účet již nyní. O předčasný důchod se zastavením výplaty žádají lidé, kteří ještě pracují a pracovat nadále v roce 2023 chtějí. Mít příjem z klasické pracovní smlouvy a pobírat předčasný důchod na účet totiž není možné. Na doplnění uvádím, že o předčasný důchod nelze žádat zpětně.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí