Poradna: Student a dvě brigády na dohody

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Ondřej: Do konce příštího měsíce mám brigádu pro jednoho zaměstnavatele a současně mám teď nabídku brigády pro druhého zaměstnavatele od listopadu. Můžu jako student VŠ pracovat pro dva zaměstnavatele současně? Jsem nějak příjmově omezen?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Z důvodu studia na VŠ nejste nijak limitován ve svých příjmových možnostech oproti ostatním zaměstnancům nebo podnikatelům. Vaším osobním limitem je pouze skloubení studia a práce. Můžete tedy, stejně jako ostatní zaměstnanci, pracovat i pro více zaměstnavatelů současně, a to i na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Všechny pracovní dohody musí být uzavřeny písemně. Na základě dohody o provedení práce můžete pro jednoho zaměstnavatele pracovat maximálně 300 hodin za rok.

Prohlášení k dani

Na doplnění uvádím, že z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, pokud je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně a z dohody o pracovní činnosti se neplatí sociální a zdravotní pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 3499 Kč a méně (od roku 2023 potom 3999 Kč a méně). Při práci pro více zaměstnavatelů současně budete uplatňovat daňové slevy (na poplatníka a na studenta) při výpočtu daně z příjmu pouze u jednoho zaměstnavatele.

Povinnost daňového přiznání

Jestliže budete mít alespoň v jednom měsíci příjem od dvou zaměstnavatelů současně, ze kterého se odvede zálohová daň z příjmu, potom si budete muset sám podat daňové přiznání. Srážková daň z příjmu se u pracovních dohod odvádí, jestliže je hrubá odměna do limitu pro neplacení povinného pojistného.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí