Poradna: Snížení úvazku v předdůchodovém věku

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Marie: Důchodového věk dosáhnu za více než tři roky a nechci mít krácený předčasný důchod. Zaměstnavatel má však nyní pro mě méně práce a nabízí mi pouze zkrácený úvazek. Nechci měnit práci, ale nesnížím si příliš starobní důchod?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Měsíční částka starobního důchodu závisí na získané době pojištění a na výši průměrné hrubé měsíční mzdy za odpracované roky v současné hodnotě. Do doby pojištění se přitom hodnotí práce na plný úvazek nebo zkrácený úvazek stejně. Z důvodu snížení pracovního úvazku se Vám tedy doba pojištění nezkrátí.

Rozhodné období

Osobní vyměřovací základ (průměrná hrubá měsíční mzda v současné hodnotě) se při výpočtu starobního důchodu počítá z příjmů, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, od roku 1986. Hodnotí se tedy dlouhé období. Tři roky práce na zkrácený úvazek za nižší mzdu než v předcházejících letech Vám tedy sníží osobní vyměřovací základ méně, než by se na první pohled mohlo zdát.

Závěrem

S ohledem na měsíční částku starobního důchodu bude pro Vás lepší pracovat na zkrácený úvazek a odejít až do řádného starobního důchodu než volit odchod do předčasného důchodu. Ideální z pohledu aktuální finanční situace i budoucího důchodu by pro Vás bylo nejlepší najít si novou práci za stejné nebo vyšší finanční ohodnocení než máte nyní. Pokud však upřednostňujete raději práci u stávajícího zaměstnavatele na zkrácený úvazek, tak z důchodového pohledu je to pro Vás výhodnější než předčasný důchod.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí