Poradna: Může být předčasný důchod vyšší než řádný?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Ladislav: Důchodového věku dosáhnu v únoru příštího roku, doslechl jsem se, že je pro mě lepší odejít do předčasného důchodu koncem letošního roku. Může skutečně být předčasný důchod vyšší než řádný důchod, přijde mi to divné?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Skutečně nastává v současné době mimořádná situace, že přiznaný předčasný důchod koncem letošního roku budete mít vyšší než řádný důchod přiznaný začátkem příštího roku. Důvodem je skutečnost, že v roce 2022 proběhly dvě mimořádné valorizace (červnovou valorizací se zvýšila procentní výměra důchodu o 8,2 % a zářijovou valorizací se zvýšila procentní výměra důchodu o 5,2 %), které se vztahují na všechny důchody přiznané během do konce letošního roku. Současně se všechny státní důchody přiznané do konce roku zvýší z důvodu lednové valorizace (základní výměra důchodu se zvýší o 140 Kč a procentní výměra důchodu se zvýší o 5,1 %).

Výhodnější přepočet příjmů

Přestože se při výpočtu starobního důchodu v roce 2023 výhodněji přepočítávají rozhodné příjmy od roku 1986, protože jsou vyšší koeficienty pro jejich přepočet než v roce 2022, tak díky mimořádným valorizacím budete mít předčasný důchod vyšší než řádný starobní důchod. Konkrétní rozdíl závisí na Vašem průběhu pojištění.

Nelze pracovat na pracovní smlouvu

Na doplnění uvádím, že do dosažení řádného důchodového věku nemůže předčasný důchodce mít příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. To znamená, že nelze pracovat na klasickou pracovní smlouvu. Dále není legislativou umožněno požádat si o předčasný důchod zpětně.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí