Poradna: Podnikání a zvýšení důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Luboš: Před více než rokem jsem odešel do důchodu, ale stále podnikám. Dočetl jsem se, že zaměstnaným důchodcům se zvyšuje důchod, jak je to ale u podnikajících důchodců, děkuji.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

V řádném důchodovém věku nejsou žádná omezení ohledně příjmu, lze pracovat i podnikat bez omezení. Pokud je výdělečnou činností, ze které je odváděno sociální pojištění, získáno alespoň 360 kalendářních dní, potom je možné si požádat o zvýšení důchodu. Bez podané žádosti se však žádný důchod automaticky nezvýší. Při splnění zákonných podmínek se zvýší výpočtový základ o 0,4 % za každých 360 kalendářních dní.

Povinnost účasti na pojištění

Při výkonu samostatné výdělečné činnosti v důchodu se jedná o výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Jestliže je v těchto případech hrubý zisk do limitu, potom se z vedlejší samostatné výdělečné činnosti sociální pojištění vůbec neplatí. Pro zvýšení starobního důchodu z důvodu podnikání je však nutné, aby se ze samostatné výdělečné činnosti sociální pojištění platilo. Na doplnění uvádím, že v roce 2022 se při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po celý kalendářní rok sociální pojištění neplatí, když je hrubý zisk nižší než 93387 Kč.

O kolik se důchod zvýší?

V penzi je každé zvýšení měsíčního důchodu pozitivní, prací v důchodu se měsíční částka důchodu zvýší zpravidla v rozmezí 60 Kč až 120 Kč. Přesná částka zvýšení závisí na částce výpočtového základu.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí