Poradna: Můžu v předčasném důchodu pracovat na zkrácený úvazek

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Josef: Před dvěma roky jsem odešel do předčasného důchodu. Finančně je teď složité pro mě vyjít, proto chci využít možnosti pracovat na zkrácený úvazek. Nevím, zdali jako předčasný důchodce můžu, prosím poraďte mi.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Po dosažení řádného důchodového věku však již nejsou předčasní důchodci nijak příjmově omezeni. Ze zkráceného úvazku se sociální pojištění platí, proto takový příjem nelze do dosažení řádného důchodového věku mít.

Máte řádný důchodový věk

Jestliže jste tedy v mezidobí od odchodu do předčasného důchodu dosáhl řádného důchodového věku, potom můžete práci na zkrácený úvazek bez obav přijmout. V takovém případě budete moci pobírat starobní důchod a mzdu ze zkráceného úvazku.

Nemáte řádný důchodový věk

Pokud jste však ještě řádného důchodového věku nedosáhl, tak nemůžete současně pobírat předčasný důchod a mzdu ze zkráceného úvazku. Do dosažení řádného důchodového věku byste si mohl přivydělat např. na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně. Když je hrubá odměna do uvedeného limitu, tak se z ní neplatí sociální pojištění a takový příjem nebrání pobírání předčasného důchodu. Při případné práci pro více zaměstnavatelů současně se limit sleduje u každého z nich.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí