Poradna: Starobní důchod mám stejně vysoký jako invalidní, jak to?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Hana: Dlouhodobě jsem dostávala invalidní důchod prvního stupně, který mi byl nyní změněn na starobní, ale částka se nezvýšila. Jak je to možné?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Invalidní důchodci si odchodem do starobního důchodu nemohou finančně pohoršit. Pokud jim vyjde starobní důchod nižší než invalidní důchod, tak nadále pobírají invalidní důchod ve stejné výši. V 65 letech se potom invalidní důchod přemění na starobní důchod ve stejné výši.

Hodnocení doby pojištění

Měsíční částka starobního důchodu závisí na výši rozhodných příjmů a získané době pojištění. Doba pobírání invalidního důchodu prvního a druhého stupně se však nehodnotí jako náhradní doba pojištění pro výpočet starobního důchodu. Náhradní dobou pojištění je pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. S ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu je tedy pro invalidní důchodce prvního a druhého stupně dobré mít příjem zakládající účast na nemocenském pojištění. V opačném případě se skutečně může stát, že starobní důchod je následně stejně vysoký jako invalidní důchod. Právě v takových případech je následně starobní důchod výrazně podprůměrný.

Kdy se neplatilo pojistné?

Na doplnění uvádím, že účast na pojištění nezakládá např. brigáda na některou z pracovních dohod do limitu. Z dohody o provedení práce se sociální pojištění neplatí, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně a z dohody o pracovní činnosti, pokud je hrubá měsíční odměna 3499 Kč a méně.

Nízký důchod = žádost o příspěvek na bydlení

Penzisté s nízkým státním důchodem si mohou samozřejmě požádat o příspěvek na bydlení a další státní dávky, pobírání státního důchodu není překážkou podání žádosti. Žádná státní dávka není přiznána automaticky a je nutné si o ně zažádat.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí