Evidence na ÚP před odchodem do důchodu

štítky Penze Pojištění přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Odchod do případného předčasného důchodu je vhodné dobře naplánovat, zejména vyčerpat podpůrčí dobu u podpory v nezaměstnanosti, díky čemuž je měsíční důchod následně vyšší.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Měsíční částka předčasného důchodu závisí na výši rozhodných příjmů, získané době pojištění a krácení za předčasnost. Při vyčerpání podpory v nezaměstnanosti před odchodem do předčasného důchodu se přitom sníží krácení za předčasnost a získá vyšší doba pojištění. Měsíční důchod to zvýší více, než si někteří žadatelé o předčasný důchod připouští.

Podpora v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců

Při splnění zákonných podmínek se podpora v nezaměstnanosti pobírá po celou podpůrčí dobu, která je různě dlouhá v závislosti na věku žadatele o důchod. Občané starší 55 let mohou podporu v nezaměstnanosti dostávat na účet až po dobu 11 kalendářních měsíců.

Praktický příklad

Pan Josef obdržel v předdůchodovém věku výpověď pro nadbytečnost a tříměsíční odstupné. Pan Josef se registroval na úřadu práce, přičemž nárok na podporu v nezaměstnanosti má z důvodu obdržení odstupného až od čtvrtého měsíce (první tři měsíce je finančně zajištěn obdrženým odstupným). Podpůrčí doba se však nezkrátí a od čtvrtého měsíce bude podporu v nezaměstnanosti dostávat na účet 11 měsíců. Odchod do předčasného důchodu tedy odloží o 14 měsíců.

Krácení za každých 90 kalendářních dní

U předčasného důchodu se zvyšuje krácení za předčasnost za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. S ohledem na měsíční částku předčasného důchodu je tedy dobré, když se podaří krácení za předčasnost snížit, např. právě vyčerpáním podpory v nezaměstnanosti.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Další články k tématu Nezaměstnanost a důchod

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí