Poradna: Jak nejrychleji pracovat pro nového zaměstnavatele?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Jana: Podařilo se mi najít novou práci za více peněz. Lze nějak zkrátit výpovědní dobu? Jak postupovat, abych co nejrychleji mohla pracovat pro nového zaměstnavatele?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Pracovní poměr musí být vždy ukončen v souladu se zákoníkem práce. Pokud podáte sama výpověď, potom běží dvouměsíční výpovědní doba, která začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce po jejím doručení. Výpovědní lhůta je jednotná, zákoníkem práce není stanovena žádná zkrácená verze.

Dohoda se zaměstnavatelem

Jestliže chcete ukončit pracovní poměr co nejdříve, potom se musíte se zaměstnavatelem dohodnout. Vzájemnou dohodou můžete pracovní poměr ukončit v libovolném termínu, třeba i ihned. Vzájemnou dohodou se v praxi většinou zaměstnanci podaří zkrátit nástup nástupu do nového zaměstnání, většina zaměstnavatelů však požaduje alespoň nějaký týden na předání práce na pracoviště a základní zaučení nového zaměstnance.

Když není domluva možná

V případě, že se Vám nepodaří se zaměstnavatelem domluvit na ukončení pracovního poměru vzájemnou dohodou, tak stojí za zvážení, zdali do nového zaměstnání nechodit během výpovědní doby na několik hodin týdně se zaučovat, např. na dohodu o provedení práce.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí