Poradna: Odchod do důchodu v březnu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Tomáš: Chci koncem roku odejít do předčasného důchodu, valorizace je mi jasná a bude mi započítána. Když ale odejdu do důchodu až v březnu 2023, tak mi valorizace započítána nebude?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Pokud odejdete do důchodu (řádného nebo předčasného) v březnu 2023, tak se Vám důchod vypočítá dle výpočtové formule důchodu roku 2023. Konkrétní parametry výpočtové formule důchodu v roce 2023 nejsou v tuto chvíli známé, pravděpodobně v druhé polovině září 2022.

Řádný důchod je finančně výhodnější než předčasný důchod

Legislativně se ve většině případů nestává, že by výpočet důchodu koncem roku byl výhodnější než v následujícím roce. V nové výpočtové formuli jsou vyšší přepočítací koeficienty, zvýšené redukční hranice…, nepřímo jsou tedy zohledněny předchozí valorizace.

Termín propočtu důchodových variant

Konkrétní propočet, kdy přesně odejít do předčasného důchodu si však budete moci udělat až v době, kdy bude známá výpočtová formule důchodu v roce 2023. Z finančního hlediska však platí, že čím později se do předčasného důchodu odejde, tím vyšší měsíční důchod, neboť je nižší krácení za předčasnost, které je v korunovém vyjádření mnohdy vyšší, než někteří žadatelé o předčasný důchod očekávají.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí