Je, anebo není USA v recesi?

štítky Investice Stalo se čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Zajímavý ekonomický spor se rozhořel v USA. Americký úřad ekonomických statistik oznámil, že ve druhém čtvrtletí 2022 americké HDP pokleslo o 0,9 %. Je to tak druhé čtvrtletí, kdy americké HDP kleslo. Dříve používaná definice recese mluvila o tom, že recese nastane, když HDP klesá dva kvartály po sobě. Takže americká ekonomika je v technické recesi.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Blížící se volby

Slovo recese se nelíbí Bidenově administrativě. V listopadu budou volby v USA a je jasné, že demokraté zažijí horké chvíle. Obhajovat jejich mandáty bude velmi těžké. Jeden z hlavních problémů je recese. V USA totiž mnohem méně funguje odkazování na chyby protivníků v předchozích volebních obdobích. Demokraté jsou skoro dva roky u vlády. A musí svým voličům nabídnout reálné výsledky. Výmluvy, že se americké ekonomice nedaří, protože vládl Trump anebo je válka na Ukrajině, nefungují. Americký politik musí ukázat, že ví co dělat. To je důvod, proč americká administrativa nechce mluvit o recesi.

Bidenovy argumenty

Mnoho ekonomů přispěchalo na pomoc americkému prezidentovi s úvahami o tom, že měření výkonu ekonomiky za pomocí HDP je zastaralé. Ale teoretické ekonomické úvahy o tom, jak měřit ekonomický výkon voliče, jen těžko přesvědčí. Americký prezident tak přišel se svým vysvětlením. Americká ekonomika nemůže být v recesi, protože americký trh práce funguje na jedničku. Americká nezaměstnanost dosahuje pouze 3,6 %. Podle statistik federálních úřadů za červenec 2022 americká ekonomika vytvořila přes 500000 nových pracovních míst. Tedy skoro dvojnásobek toho, než se čekalo.

Zpoždění na trhu práce

Ano je pravda, že americkému trhu práce se daří. Většina ekonomických ukazatelů mluví v Bidenův prospěch. Avšak trh práce reaguje s největším zpožděním na růst či pokles HDP. Takže americký prezident nemůže říct, že v USA není recese, jelikož se tvoří nová pracovní místa. Nová pracovní místa se tvoří především díky přestávce způsobené covidem. Díky lockdownům se mnoho pracovníků rozhodlo odejít do důchodu. Díky tomu vznikl velký počet nových pracovních míst. Americký trh práce je rozkolísán hlavně díky tomuto faktoru. Pokud bude americké HDP klesat i ve třetím čtvrtletí, což je velmi pravděpodobné díky zvýšení úrokových sazeb, začne se zhoršovat i situace na americkém trhu práce.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí