Nezaměstnanost a mateřská

štítky Mateřská Pojištění přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

I nezaměstnané maminky mohou následně pobírat mateřskou (peněžitý příspěvek v mateřství), podmínkou je nástup na mateřskou v ochranné lhůtě po skončení zaměstnání.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Nárok na peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou) není automatický, je nutné splnit zákonné podmínky, a sice:

Související

  • účast na nemocenském pojištění v rozsahu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech a 
  • účast na pojištění (nebo nástup na mateřskou v ochranné lhůtě)

Jak dlouhá je ochranná lhůta?

Pro nárok na mateřskou platí ze zákona 180denní ochranná lhůta. To znamená, že pokud dojde k nástup na mateřskou v období 180 dní od skončení zaměstnání a současně je splněna podmínka minimální doby pojištění, tak může nezaměstnaná maminka následně pobírat mateřskou. V těchto případech není rozhodující, zdali je budoucí maminka v evidenci na úřadu práce či nikoliv. Na mateřskou se nastupuje osm až šest týdnů před očekávaným dnem porodu. Podpůrčí doba u mateřské je 28 týdnů. V případě, že nedojde k nástupu na mateřskou v ochranné lhůtě, potom se pobírá od narození dítěte rodičovský příspěvek.

Smlouva na dobu určitou

Těhotná zaměstnankyně je dle zákoníku práce v ochranné lhůtě a nemůže dostat výpověď pro nadbytečnost. V praxi tedy dochází k situaci, že nezaměstnaná budoucí maminka nastupuje v ochranné lhůtě na mateřskou v případě, když pracovala na smlouvu na dobu určitou. U smlouvy na dobu určitou totiž platí, že dochází k ukončení pracovního poměru uplynutím sjednané doby bez ohledu na další okolnosti. Těhotenství tedy není překážkou pro ukončení pracovního poměru uplynutím sjednané určité doby v pracovní smlouvě.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí