Poradna: Výše odměny u DPP v invalidním důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Ludmila: Jsem v invalidním důchodu, mám možnost si přivydělat na dohodu o provedení práce. Kolik měsíčně mohu mít, abych nepřišla o invalidní důchod?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Invalidní důchodci prvního, druhého i třetího stupně si mohou přivydělat. Vykonávaná práce by měla svým rozsahem, náplní a náročností odpovídat jejich zdravotnímu stavu. Ke svému invalidnímu důchodu můžete tedy mít příjem z dlouhodobé brigády na dohodu o provedení práce. Na základě dohody o provedení práce můžete pro jednoho zaměstnavatele odpracovat maximálně 300 hodin za rok a dohoda musí být uzavřena písemně.

Výše odměny není limitována

Měsíční částka hrubé odměny není nijak stanovena, musí být ale dodržena minimální hodinová mzda. V praxi to znamená, že můžete mít libovolně vysokou hrubou měsíční odměnu z dohody o provedení práce, a přitom současně pobírat invalidní důchod. Výše měsíční odměny nebude nijak ovlivňovat Váš měsíční důchod. Pokud byste tedy měla nadprůměrnou měsíční odměnu, tak se Vám invalidní důchod nesníží. Současně však z důvodu práce na dohodu o provedení práce nedojde ke zvýšení Vašeho invalidního důchodu.

Kdy se Vám zvýší doba pojištění?

Na doplnění uvádím, že do doby pojištění ovlivňující výpočet starobního důchodu se hodnotí jako náhradní doba pojištění pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. Pro invalidní důchodce prvního a druhého stupně je tedy s ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu vhodné mít příjem zakládající účast na pojištění, což je u dohody o provedení práce splněno u hrubé měsíční odměny 10001 Kč a více.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí