Poradna: Nájem a daňové přiznání v důchodu

přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Josef: Musím jako penzista zdaňovat příjem z pronájmu jednopokojového bytu? Roční nájem bude necelých sto tisíc…

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

I když budete mít za celý kalendářní rok 2022 zdanitelné příjmy pouze z nájmu, tak budete muset vyplnit daňové přiznání, přičemž budete muset vyplnit standardní čtyřstránkový daňový formulář plus přílohu číslo dva daňového přiznání. Výdaje uplatníte ve skutečné výši nebo 30% výdajovým paušálem. Přiznání starobního důchodu automaticky neosvobozuje od daňových povinností.

Nulová daň z příjmu

Pokud budete mít roční zdanitelné příjmy pouze ve výši 100000 Kč, potom musíte sice podat daňové přiznání, ale na dani z příjmu fyzických osob nezaplatí nic. I starobní důchodci mají totiž nárok na základní daňovou slevu na poplatníka. Za rok 2022 činí sleva na poplatníka 30840 Kč. Sleva na poplatníka přitom náleží i pro zdanitelné příjmy dle § 9 zákona o dani z příjmu a její výše je pořád stejně vysoká, bez ohledu na počet měsíců, za které náleží nájemné.

Při uplatnění slevy na poplatníka bude totiž vypočtená daň z příjmu nižší než právě sleva na poplatníka. Při daňovém základu 70000 Kč (pro zjednodušení počítám s 30% výdajovým paušálem) je vypočtená daň z příjmu 10500 Kč (70000 Kč × 15 %) a sleva na poplatníka tak sníží daň z příjmu až do nuly.

Přestože je sleva na poplatníka vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak rozdíl není důvodem pro obdržení nějakého finančního plnění od státu. Sleva na poplatníka snižuje vypočtenou daň z příjmu maximálně do nuly.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí