Poradna: Zkrácený úvazek a zdravotní pojištění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Tereza: Od června pracuji na zkrácený úvazek s hrubou mzdou 15000 Kč. Nyní mi bylo z výplaty sraženo zdravotní pojištění ve výši 837 Kč. Není to nějak moc?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Při práci na zkrácený úvazek může být hrubá měsíční mzda nižší než minimální měsíční mzda ve výši 16200 Kč, protože tato minimální mzda platí pro práci na plný úvazek. V praxi tedy může být hrubá měsíční mzda 15000 Kč, vždy však musí být dodržena minimální hodinová mzda.

Zdravotní pojišťovna však za každého svého pojištěnce, který je zaměstnanec, musí obdržet alespoň 13,5 % z minimální mzdy. V roce 2022 tedy částku 2187 Kč (13,5 % z 16200 Kč). Zaměstnavatel přitom platí na zdravotním pojištění za zaměstnance vždy 9 % a dopočet do minima jde na vrub zaměstnance. Dopočet do minima se však neprovádí u zaměstnanců, kteří jsou státními pojištěnci (např. studenti, penzisté, příjemci rodičovského příspěvku) nebo u zaměstnanců, kteří již platí minimum jinde (v jiném zaměstnání nebo jako OSVČ).

Výpočet je v pořádku

Při hrubé mzdě 15000 Kč je tedy srážka na zdravotním pojištění ve výši 837 Kč z hrubé mzdy v pořádku, pokud tedy nesplňujete některou ze zákonných podmínek, proč by se neměl dopočet do minima provádět. Váš zaměstnavatel za Vás totiž platí 1350 Kč (15000 Kč × 9 %) a částka 837 Kč je rozdílem mezi minimem ve výši 2187 Kč a částkou 1350 Kč.

Na doplnění uvádím, že někteří zaměstnavatelé případný dopočet do minima za své zaměstnance dobrovolně platí, což je samozřejmě možné a třeba by se dalo s Vaším zaměstnavatelem na této možnosti domluvit.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí