Poradna: Neplacení pojistného po splnění minimální doby pojištění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Miroslav: Vím, že pro přiznání důchodu musím získat 35 let pojištění. To již splňuji. Existuje možnost, že bych až do dosažení důchodového věku neplatil ze mzdy sociální pojištění? Raději bych si tuto částku sám spořil…

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Z hrubé mzdy musí být vždy odvedeno sociální pojištění, a to bez ohledu na skutečnost, kolik let pojištění zaměstnanec získal. Ze systému sociálního pojištění se nelze odhlásit ani po získání minimální doby pojištění, která činí 35 let, jak správně píšete. Z hrubé mzdy Vám tedy bude sráženo zaměstnavatelem 6,5 % a dalších 24,8 % na sociálním pojištění za Vás bude zaměstnavatel platit.

Pojistné platí i pracující důchodci

V případě, že budete pracovat i v řádném důchodovém věku, tak Vám pořád bude sociální pojištění sráženo z výplaty. Sociální pojištění se neplatí pouze z práce na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně a z dohody o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 3499 Kč a méně. Při výpočtu starobního důchodu hraje každý rok pojištění velkou roli, s ohledem na výpočet starobního důchodu je důležité mít příjem zakládající účast na pojištění.

Maximální vyměřovací základ

Sociální pojištění se odvádí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu. Limit pro platbu sociálního pojištění za celý rok 2022 činí 1867728 Kč. Jakmile zaměstnanec dosáhne maximálního vyměřovacího základu, tak sociální pojištění v daném roce již neplatí.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí