Poradna: Mám dvě práce, jak mi to zvýší důchod?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Eva: Od začátku roku pracuji pro dva zaměstnavatele současně na zkrácený úvazek. Jak mi to ovlivní výši důchodu?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Měsíční částka státního důchodu závisí na získané době pojištění a výši osobního vyměřovacího základu. Při výpočtu starobního důchodu platí, že čím vyšší doba pojištění a vyšší osobní vyměřovací základ, tím vyšší výsledný měsíční důchod.

Doba pojištění

Získaná doba pojištění se při výpočtu starobního důchodu započítává v celých ukončených letech. Hodnotí se přitom nejenom odpracované roky, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i tzv. náhradní doby pojištění. Žádný měsíc se přitom do doby pojištění nemůže hodnotit jako dva měsíce. Přestože tedy již pracujete několik měsíců současně pro dva zaměstnavatele a z obou mezd platíte sociální pojištění, tak se Vám žádný z těchto měsíců nemůže do doby pojištění počítat dvakrát. S ohledem na získanou dobu pojištění jste na tom stejně jako občané, kteří pracují pouze pro jednoho zaměstnavatele.

Osobní vyměřovací základ

Zjednodušeně řečeno můžeme osobní vyměřovací základ nazvat průměrnou hrubou měsíční mzdou v současné hodnotě. Hodnotí se příjmy od roku 1986, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění. Pro účely výpočtu osobního vyměřovacího základu se Vám tedy sčítají příjmy ze všech zaměstnání. Na výpočet Vašeho osobního vyměřovacího základu budou mít tedy vliv dosažené mzdy v obou zaměstnáních, které vykonáváte současně.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí