Česká inflace se utrhla ze řetězu, co bude dál?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Člověk nemusí být kvalifikovaný ekonom, stačí chodit každodenně nakupovat či jezdit autem, abychom si uvědomili, že inflace roste. Podle prognózy ČNB měla v květnu dosáhnout 14,9 %, jenomže Český statistický úřad ohlásil, že byla ve skutečnosti 16 %. Tento výsledek předčil i ty nejčernější scénáře, které hovořily o 15,7 %

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Zdražování nezpomaluje

Z čísel statistického úřadu vyplývá, že u žádné měřené položky nedochází ke zpomalování růstu. Je to logické, protože cena energií pořád stoupá a pak se promítá do všech ostatních složek. Náklady na stravování a ubytování vzrostly o 22,2 %, na bydlení o 21,3 % a na odívání a obuv o 20,8 %. O 22,6 % stouply i náklady na dopravu, a to především růstem ceny ropy. Jak jsme již dříve uvedli, v blízké době to na její pokles nevypadá. Zdražování ještě není u konce, protože vyšší náklady na energie a naftu se projeví velmi silně v cenách zemědělských komodit, které se budou sklízet až za několik měsíců. Cena potravin tak znovu vyletí vzhůru a inflace chytne druhý dech. Ani závěr roku nevypadá dobře, protože České dráhy oznámily velké zdražování právě v prosinci. Můžeme počítat s nárůstem cen jízdenek minimálně o inflační hodnotu. Do konce roku bude inflace dvouciferná. Důležité je, že roste nejenom inflace nákladová, ale i poptávková. Jinak řečeno, lidé jsou prozatím ochotni si za služby připlatit. A právě poptávkovou inflaci by mohla zmrazit ČNB.

ČNB zvýší sazby

Na příštím zasedání ČNB se tedy budou sazby zvyšovat. Otázkou je jen o kolik. Dosluhující guvernér Jiří Rusnok naznačil, že to může být víc než 75 bazických bodů. Takový skok je pochopitelný, šestnáctiprocentní českou inflaci nezkrotí sazby ve výšce 5,75 %. ČNB na předchozím zasedání zveřejnila analýzu, že inflaci okolo 14 % by zpomalily sazby na úrovni 8 %. Pokud bude dynamika české inflace nadále růst, vyplývá z toho, že ani sazby okolo 10 % ji nezbrzdí. Druhý důvod je, že nastupující guvernér Aleš Michl a s ním i tři nově jmenování členové rady ČNB nebudou vytvářet jestřábí tlak. Michl nechtěl v budoucnu sazby příliš zvyšovat, ale spíš vyčkávat, až se projeví efekt těch už dříve navýšených. Zároveň však není ani vyloučené, že je bude dál mírně zvedat, pokud bude inflace 16 % nebo dokonce více. Nečinnost ČNB by se začala projevovat ve slábnoucí české koruně.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí