Portfolio do každého počasí podle Raye Dalia – II. díl

štítky Investice Měnová politika přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Zásadní změna ekonomického klimatu vyvolává otázku, jak nejlépe připravit vlastní investice na těžkou dobu? Je tím palčivější, že nejenom akcie, ale i kryptoměny a zlato ztrácejí na své ceně. Ray Dalio se již v 80. letech pokusil najít řešení.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Vzájemná nezávislost investice

Investorskou hádanku vyřešíme samozřejmě diverzifikací našich aktiv. Důležité je ale pochopit, že se nejedná o jakoukoliv diverzifikaci. Nákupem dalších druhů akcií do našeho portfolia nesnižujeme risk. Podle Dalia musíme diverzifikovat jinak. Cílem je vytvořit portfolio, které bude prosperovat za každého ekonomického režimu.

Čtyři režimy

Dalio rozlišuje čtyři možné ekonomické situace: růst inflace, pokles inflace, hospodářský růst a hospodářský pokles. Kombinací těchto proměnných dostaneme: inflační a desinflační boom, stagflaci a desinflační krizi. Následně se Dalio snaží do každé ze situací zařadit aktiva, která za ní prosperují. Například v době inflačního boomu se dobře daří nerostným surovinám a akciím z rozvojových zemí, v době desinflační krize zase naopak zlatu a dlouhodobým státním dluhopisům (10 až 20 let). Naším cílem není vysvětlit, proč a podle jakých kritérií Dalio uskutečnil svůj výběr. Pojďme se však podívat, jaký je praktický závěr jeho hledání portfolia do každého počasí.

Praktický příklad rozložení portfolia

Klíčem zůstává diverzifikace aktiv. Dalio doporučuje mít v portfoliu 40 % dlouhodobých státních dluhopisů, 30 % akcií, 15 % střednědobých státních dluhopisů, 7,5 % zlata a 7,5 % nerostných surovin. Dnešní investor má oproti Daliovi, který tento systém používá od 80. let, výhodu, že nemusí konkrétně řešit diverzifikací v jednom druhu aktiv. Ta vyžadovala jednak znalost a i objem investic musel být dostatečně veliký, aby se jeho zisky nerozplynuly v drahých poplatcích. To lze dnes vyřešit nákupem etf, které jsou dostatečně diverzifikované.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí