Jak se poučit z pádu kryptoměny luna

štítky Investice Stalo se čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Slavné kryptoměny jako bitcoin nebo etherum zažívají špatné časy. Mnohem hůře však dopadli vlastníci luny. Tato kryptoměna ztratila během jednoho týdne 99 % ze své hodnoty. Její pád byl spektakulární, protože z mnoha spokojených investorů se prakticky stali chudáci, kteří ztratili všechen svůj vklad.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Zdání stability

Luna měla svá specifika. Nejednalo se o bezvýznamnou kryptoměnu, která by se chtěla pouze přiživit na slávě bitcoinu, používal ji blockchain Terra. Luna měla především vyřešit problém stability ceny. Bitcoin a ostatní kryptoměny, které zažily v poslední době velmi silný růst, se staly prakticky nepoužitelné pro svůj původní záměr, totiž aby se s nimi platilo na internetu. Pokud měna každý den posílí o několik procent, není vhodná k placení a zachování hodnoty. Ceny se musí neustále měnit. Luna měla za pomoci stablecoinů udržovat stabilní cenovou hladinu. Avšak výraz „stable“ evokující stabilitu byl značně matoucí. Luna vejde do historie jako kryptoměna, která se stala bezcennou.

Problém investice do kryptoměn

Z pohledu člověka zabývajícího se penězi a jejich zhodnocením byly kryptoměny v obecné rovině znamením lehkého zbohatnutí. Jak je možné zhodnotit investici v době, kdy jsou úrokové sazby v USA 1 % a v Evropě na nulové úrovni? Akciové trhy se od začátku roku propadly o 10 či více procent. V tomto prostředí není možné dosáhnout deseti- či dvacetiprocentního zhodnocení v řádu několika měsíců, jak mnozí protagonisté investic do kryptoměn proklamovali. První závěrem, který si můžeme z pádu luny odnést, je, že vysoké zhodnocení investic je vždy vykoupené rizikem. V případě luny znamenalo ztrátu celé počáteční investice.

Diverzifikace investic

Důležitou lekcí je nutnost diverzifikace. Často se můžeme setkat s názorem, že někdo investuje pouze do nemovitostí, protože jsou jisté. Stejně tak se najdou fanoušci výhradního investování do kryptoměn nebo akcií. Pád luny ale ukazuje, že abychom nepřišli o všechno, je potřeba své investice rozdělit mezi různé druhy aktiv. Sázkou pouze na jediný se vystavujeme nepřiměřenému riziku.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí