Proč byla inflace v minulých letech nízká?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Dnes máme jedinečnou příležitost porovnat si jednotlivé přístupy centrálních bankéřů k současné situaci ohledně růstu inflace a jejího možného řešení. Oproti tomu za koronavirové pandemie táhli všichni za jeden provaz a panovala naprostá shoda v tom, co mají centrální banky dělat, tedy snížit na minimum úrokové sazby.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Původ inflace

Dnes jsou však názory na správný postup ohledně inflace různé. Důvodem je rozličná odpověď na otázku po jejím původu. Zejména Evropská centrální banka argumentuje, že zvýšení úrokových sazeb nic nezmění, protože inflace se váže především na růst cen energií. To je však pravda jen z části. ECB samozřejmě ceny energií a ropy ve světě neovlivní, avšak tyto suroviny jsou kótované v dolarech a kurz mezi eurem a dolarem je v právě v její moci. Vzhledem k tomu, že ECB na rozdíl od Fedu ještě ke zvedání sazeb nepřistoupila, je logické, že se kurz eura vůči dolaru propadl. V důsledku toho Evropané samozřejmě platí za ropu a plyn víc. Pojďme se však blíže podívat na příčiny nízké inflace v západním světě v minulých letech.

Digitalizace, robotizace a globalizace

Ačkoliv se nám mohlo zdát, že v uplynulých rocích ceny v obchodech rostly, oficiální čísla zejména v Eurozóně mluví jinak. Inflace byla v západním světě nízká zejména díky digitalizaci, robotizaci a globalizaci. Rozvoj počítačů a informačních technologií přinesl růst konkurenceschopnosti a tím pádem byl velký tlak na to, aby se ceny nezvedaly. Stejně tak rozvoj robotiky přispěl k snižování nákladů na pracovní sílu. Globalizace se zase postarala o to, že se většina výroby přesunula na místa, kde je levná pracovní síla. Tyto tři fenomény držely inflaci na Západě na nízké úrovni.

Konec deflace

Tyto tři složky jsou však v současnosti vyčerpané. Digitalizace dosahuje svého vrcholu. Vlivem koronaviru si i společnosti, které se dříve informačním technologiím bránily, nakonec pořídily informační systémy. Robotizace čeká na rozvoj humanoidních robotů, jejich cena ovšem zatím zabraňuje jejich rozšíření. Globalizace se taktéž dočkala svého konce, protože země jako Čína už nechtějí být jen levnou dílnou a nárokují si vyšší podíl na maržích z koncového výrobku. Jelikož se tyto faktory způsobující pokles cen vyčerpaly, je nutné hledat kořen inflace mnohem hlouběji než v cenách za energie. Inflace by tu byla i bez války na Ukrajině a růstu cen energií a boj s ní bude trvat velmi dlouho.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí