Výdělek v penzi a zvýšení důchodu

štítky Penze Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Příjemci starobního důchodu, kteří vykonávají v penzi výdělečnou činnost, ze které je odváděno sociální pojištění, mají nárok na zvýšení starobního důchodu.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Práce v penzi zvyšuje nejenom životní úroveň z důvodu dalšího příjmu k důchodu, ale současně zvyšuje státní důchod, pokud jsou splněny zákonné podmínky. Nárok na zvýšení starobního důchodu mají penzisté, kteří výdělečnou činností zakládající účast na nemocenském pojištění, získali dobu pojištění v rozsahu alespoň 360 kalendářních dní a současně si o zvýšení státního důchodu požádají.

O kolik se zvýší důchod prací?

Měsíční částka starobního důchodu se zvýší o 0,4 % výpočtového základu, ze kterého byl starobní důchod vypočten. Výpočtový základ je mezistupněm při výpočtu starobního důchodu a je vyšší než výsledná měsíční penze. Velmi orientačně můžeme říci, že výpočtový základ je u průměrné penze cca její 1,2násobek. V praxi se tedy zvýšení starobního důchodu pohybuje nejčastěji lehce pod stokorunou.

  • Např. o 80 Kč se zvýší starobní důchod, pokud výpočtový základ činí 20000 Kč.

Předčasný důchodce si penzi nezvýší

I předčasní důchodci si mohou během pobírání předčasného důchodu přivydělat, ale nemohou mít příjem zakládající účast na nemocenském pojištění. To znamená, že předčasní důchodci si nemohou výdělečnou činností zvýšit starobní důchod. Jakmile však předčasný důchodce dosáhne řádného důchodového věku, tak si již může přivydělat neomezeně a důchod si tak při splnění zákonných podmínek zvýšit.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Další články k tématu Přepočítání důchodu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí