Poradna: Plánování odchodu do důchodu na podzim

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Šárka: Důchodového věku dosáhnu 20. září. Teď se píše, že se důchody budou zvyšovat od června a pak od září. Není pro mě lepší odejít do důchodu dřív, aby se mi důchod taky zvýšil?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Z důvodu vysoké inflace se skutečně v letošním roce budou důchody mimořádně valorizovat i v průběhu roku. V červnu se procentní výměra důchodu zvýší o 8,2 % a v září se procentní výměra zase zvýší, a sice o 5,2 %. Ke zvýšení důchodu dojde automaticky.

Nárok na mimořádnou valorizaci však budou mít i penzisté, kteří odejdou do starobního důchodu později. I když tedy odejde do řádného starobního důchodu ke dni dosažení důchodového věku ke dni 20. září, tak se Vám procentní výměra důchodu zvýší o červnovou i zářijovou mimořádnou valorizaci. Měsíční částku státního starobního důchodu nebudete tedy mít vyšší, pokud se rozhodnete odejít do důchodu dříve a zvolíte předčasný důchod.

Základní výměra důchodu bude stejná

Každý starobní důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry důchodu. Základní výměru důchodu mají všichni penzisté stejně vysokou a v roce 2022 činí 3900 Kč. Výše procentní výměry důchodu závisí na konkrétním průběhu pojištění. Z důvodu mimořádné valorizace se zvyšuje procentní výměra důchodu, základní výměra důchodu bude po celý rok 2022 stejně vysoká.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí