Poradna: Podnikám, dostanu otcovskou?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Michal: Jsem OSVČ a s přítelkyní očekáváme za měsíc narození našeho prvního dítěte. Dostanu taky otcovskou, švagr jako zaměstnanec ji minulý rok dostal.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Otcovská je dávkou nemocenského pojištění a pro její pobírání na bankovní účet musí být splněny zákonné podmínky, stejně jako u ostatních nemocenských dávek. Nárok na otcovskou tedy není automatický.

Otcovská pro OSVČ

Dle zákona o nemocenském pojištění mohou otcovskou dostávat na účet i OSVČ, ale pouze při účasti na dobrovolném nemocenském pojištění. OSVČ, které si dobrovolné nemocenské pojištění neplatí, tedy nemohou otcovskou dostávat. Pouze z titulu placení povinného sociálního (důchodového) pojištění nárok na otcovskou nevzniká. Současně musí být OSVČ účastny na dobrovolném nemocenském pojištění alespoň po dobu tří měsíců před nástupem na otcovskou.

Délka otcovské

Při splnění účasti na dobrovolném nemocenském pojištění následně pobírají OSVČ otcovskou 14 dní, stejně jako zaměstnanci. Termín otcovské si lze v prvních šesti týdnech zvolit dle individuálního rozhodnutí. Výše otcovské se následně vypočítává v závislosti právě na platbách na dobrovolném nemocenském pojištění. Čím vyšší úhrady, tím vyšší otcovská.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí