Americké akcie pod tlakem, potvrdí se v následujících týdnech změna trendu?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Prakticky od konce dubna probíhá na finančních trzích výprodej. Nejzasaženější je technologický index Nasdaq, který od začátku roku ztratil přes 27 %. Pokud si někdo v lednu koupil etf kopírující tento index, přišel o víc než čtvrtinu svých peněz. Když se k tomu přičte inflace, pak rok 2022 opravdu nezačal pro investory dobře

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Za vším hledej Fed

Situace na trzích je o to zajímavější, že právě skončila výsledková sezona v USA za první čtvrtletí. Ta až na výjimky typu Netflix dopadla dobře ne-li výborně. Firmy pokračují v růstu, většina se jich dokázala s covidem vypořádat. Prozatím žádný krach nehrozí. Americké firmy mají pořád relativně dobrý přístup k úvěrům. Úrokové sazby Fedu dosahují 1 % a dubnová inflace je na 8,3 %. Lze tedy říct, že v USA panuje ještě příznivé makroekonomické období. Investoři se však obávají, že Fed bude zvedat úrokové sazby s pravidelností. Jeho šéf Jerome Powell už několikrát naznačil, že nyní je prioritou inflace a nikoliv akciový trh, který Fed v důsledku uvolnění měnové politiky vyhnal během lockdownů do závratných výšin.

Návrat k normálu

Pokud porovnáme vývoj na indexu Nasdaq, dojdeme k zjištění, že se nyní nacházíme na stejných hodnotách jako na podzim 2020. Nasdaq v těchto dnech tím pádem umazal skoro rok a půl velmi expanzivní měnové politiky Fedu. Jinak řečeno, vracíme se pomalu do normálu. Právě proto je ještě předčasné mluvit o změně dlouhodobého trendu.

Kdy se změní trend?

Ta může přijít až po příštím zasedání Fedu 14.-15. června. Bude velmi důležité, protože změnu trendu potvrdí, anebo vyvrátí. Pokud nepřijde žádná černá labuť, budou mít americké trhy do té doby oscilační tendenci. Nenastane-li žádná změna ze strany Fedu, dočkáme se zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. Jestli trhy zareagují stejně silným výprodejem jako v květnu, nepůjde už o návrat k normálu, ale sestupnou tendenci. To mnoho investorů donutí vyprodávat své pozice. Od té chvíle začne válka nervů mezi investory a centrální bankou o to, kam až Fed nechá spadnout americké indexy, aniž by změnil monetární politiku.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí