Česká inflace láme rekordy

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Český statistický úřad zveřejnil meziroční růst inflace za březen. Prognózy a obavy se naplnily, minulý měsíc byla vysoká a činila 12,7 %. Jedná se o nejvyšší inflaci od května 1998. Bezmála 24 let jsme tak silnou inflaci nepoznali a nyní si budeme na tak vysoká čísla muset zvykat, protože nikdo neví, kdy se tento vývoj zastaví.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

ČNB a inflace

Česká centrální banka se snaží s inflací bojovat, o čemž svědčí i její nedávné zvýšení sazeb na 5 %. Jenomže problém je v tom, že pětiprocentní sazby nemohou porazit více než dvanáctiprocentní inflaci. Pokud by ČNB chtěla opravdu dostát svému úkolu, kterým je zajistit stabilitu cen, sazby by se musely pohybovat na hranici 10 %. K takovému kroku samozřejmě chybí odvaha. Z posledního zápisu z jednání ČNB vyplývá, že se mezi bankéři začínají objevovat obavy z toho, že pětiprocentní sazby zpomalují ekonomiku. To je až úsměvné, protože princip zvedání sazeb a boje s inflací je založený právě na tom, že ekonomika se zastaví z důvodu poklesu poptávky. Zpomalení ekonomického růstu tak v podstatě signalizuje, že sazby začínají fungovat.

Pokles českého HDP

Samozřejmě existuje velmi nepříjemné riziko, že český HDP začne klesat, ale inflace zůstane vysoká. Tato možnost by nastala v případě dalšího zdražování energií na světových trzích. ČNB nemá prakticky žádnou možnost, jak se s novým růstem cen zemního plynu a ropy o desítky procent vyrovnat. Může jedině zvedat sazby, čímž podpoří posilování koruny. Avšak i tam jsou možnosti omezené. Silná koruna okolo 22 Kč za euro by byla pro mnohé české exportéry neúnosná a znovu by navíc poškozovala růst českého HDP. Česku tak reálně hrozí riziko stagflace. To připustil i člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda.

Nelehká volba

ČNB v podstatě nemá jinou možnost než sazby zvyšovat anebo je alespoň ponechávat na současné úrovni. V žádném případě si nemůže dovolit je snížit. Odstrašujícím příkladem pro nás může být Turecko, jehož prezident Recep Erdogan se ve snaze podpořit národní ekonomiku rozhodl sazby i přes velkou inflaci snížit. Výsledek se brzo dostavil, turecká inflace v březnu přesáhla 60 %. Světový trend směřuje ke zvedání sazeb, a tak je i ČNB bude muset dříve či později znovu zvýšit. Sedmiprocentní úrokové sazby se dnes jeví jako nutnost.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí