Poradna: Vliv životního minima na minimální mzdu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Soňa: Četla jsem, že se zvyšuje od dubna životní minimum. O kolik si finančně polepším, když pracuji za minimální mzdu?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Zvýšení životního minima se nijak nedotýká zákonem stanovené minimální mzdy. Od ledna letošního roku činí minimální mzda při práci na plný úvazek 16200 Kč, přičemž z důvodu zvýšení životního minima od dubna nedochází ke zvýšení minimální mzdy.

Mzda se Vám nezvýší

I když pracujete za minimální mzdu, tak se Vám hrubá mzda od dubna nezvýší. Z důvodu zvýšení životního limitu se však zvyšuje i limit např. pro nárok na přídavky na děti. Jestliže máte děti a v současné době přídavky na děti nepobíráte, tak Vám doporučuji propočítat, zdali již na přídavky na děti nemáte nárok. Z důvodu zvýšení životního minima se totiž zvýšil limit pro nárok na přídavky na děti. V praxi to znamená, že na přídavky na děti dosáhne nově více lidí než před zvýšením životního minima. Pro nárok na přídavky na děti se testuje příjem celé domácnosti.

Zvýšení minimální mzdy

Částka minimální mzdy se bude pravděpodobně opět zvyšovat od ledna příštího roku. Od ledna 2015 se minimální mzda v Česku každoročně zvyšovala vždy od 1. ledna daného roku. Od roku 2015 se částka měsíční minimální mzdy zvýšila z 9200 Kč na 16200 Kč v letošním roce.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí